AcasăNewsBarometrul de Opinie al Academiei Romane – Ce si pe cine deranjeaza

Barometrul de Opinie al Academiei Romane – Ce si pe cine deranjeaza

Deputatul independent Remus Borza face lumina intr-unul dintre cele mai controversate demersuri ale Academiei Romane.

 Asa cum deja se stie, pe 13 mai, in Aula Academiei Romane, Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale Ion I.C. Bratianu a prezentat Barometrul de Opinie ce cuprinde raspunsurile la 100 de intrebari pe teme si subiecte de actualitate din domeniul social, politic, economic, financiar, politica externa si de securitate.

Dezbinarea categoriilor sociale

“Lasand la o parte controversele si reactiile la un chestionar politic ce dadea ca si castigator al europarlamentarelor PNL cu un scor de 27,6% urmat de PSD cu 25,5%, Barometrul surprinde temerea populatiei pe doua teme fundamentale, dar in mod paradoxal ignorate de actuala clasa politica. 76% dintre cei chestionati considera ca Romania se indreapta intr-o directie gresita. Surprinzator, cata vreme, raportat la propaganda guvernamentala, in Romania curge doar lapte si miere. Crestere economica constanta din 2012 pana in prezent, dublarea PIB-ului in acest interval, de la 557 miliarde lei in 2011 la un PIB previzionat de 1.031 miliarde lei in 2019, dublarea salariilor angajatilor din sectorul public. Practic, tocmai aici este problema. Guvernele Romaniei s-au focusat exclusiv pe cresterea veniturilor unor categorii socio-profesionale in detrimentul altora, ceea ce evident reprezinta o discriminare. Romania este singura tara din lume unde salariatii din sectorul public sunt mai bine platiti decat cei din mediul privat. Mentinerea unui aparat bugetar supradimensionat si supraremunerat pune o presiune teribila pe bugetul tarii. Administratia publica, sanatatea si educatia toaca, in fiecare an, fara folos, peste 50 miliarde euro! Societatea romaneasca asteapta de 30 de ani, de cand a inceput glorioasa si interminabila tranzitie de nicaieri spre niciunde, o reforma reala si radicala a statului pe care clasa politica este incapabila sa si-o asume. Efectul unor astfel de politici etatiste si populiste se materializeaza intr-o datorie externa de 100 miliarde euro, in conditiile in care in 1990 era 0, intr-un deficit de balanta comerciala de 15 miliarde euro si un deficit bugetar de 27 miliarde lei. In toti acesti ani, investitiile, singurele care dau sustenabilitate cresterii economice, au fost sacrificate“, este de parere deputatul Borza.

Cand doi se bat, al treilea castiga

De asemenea, parlamentarul transeaza si alte cifre ale Barometrului, de pilda 62% dintre romani cred ca Budapesta vrea controlul asupra Transilvaniei. “Toate partidele care au guvernat tara au avut nevoie de sustinerea si voturile UDMR, dependenta care se va dovedi fatala pentru Romania. (…) Condamnabila este pasivitatea si tacerea celor de la putere. Nu ai dreptul sa ignori chestiunea maghiara in contextul centenarului Trianon si a ingerintelor nepemise ale guvernului maghiar in treburile interne ale Romaniei. Diplomatia romaneasca atat de eficienta si respectata inainte de 1989, azi, e sublima, dar lipseste cu desavarsire. Interminabilele conflicte interne si razboaie fratricide au paralizat orice reactie sau efort diplomatic. Si in politica e ca si in viata: cand doi se bat castiga al treilea. Ungaria culege roadele razboiului dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria dintre putere si opozitie“.  Daca Bucurestiul va sta, in continuare, cu capul in nisip, batalia pe Transilvania va fi castigata de Budapesta. Ar fi cazul sa punem piciorul in prag azi, cand inca mai putem opri acest deznodamant fatal pentru Romania. Maine va fi prea tarziu, avertizeaza deputatul independent Remus Borza.

author avatar
Andrei Coman
338 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger