AcasăNewsBarack Obama, prudent in privinta actiunilor militare impotriva Iranului si Siriei

Barack Obama, prudent in privinta actiunilor militare impotriva Iranului si Siriei

Presedintele american, Barack Obama, s-a aratat prudent marti in privinta unor atacuri militare asupra Iranului sau Siriei, acuzand adversarii sai republicani ca vorbesc prea usor atunci cand cer o interventie impotriva acestor doua tari.

In timpul primei sale conferinte din acest an, Obama s-a declarat ca fiind „socat” de violenta din Siria, avertizand ca SUA nu vor lansa nici o actiune militara unilaterala impotriva acestor tari. „Ceea ce se intampla in Siria este socant si scandalos, si am vazut comunitatea internationala mobilizandu-se impotriva regimului lui Bashar al-Assad”, a declarat Obama. „Pe de alta parte, cred ca ar fi o greseala sa lansam o actiune unilaterala militara, asa cum unii au sugerat, sau sa credem ca exista o solutie simpla.”

Fost adversar in timpul prezidentialelor din 2008, senatorul republican John McCain a sugerat luni lansarea unor atacuri aeriene pentru a ajuta opozitia siriana in lupta impotriva regimului de la Damasc. In timp ce alti lideri republicani au pledat pentru atacuri care sa distruga instalatiile nucleare ale Iranului, suspectat de disimularea unui program militar, Obama a cerut prudenta. „Iranul va simti profund efectul acestor sanctiuni. Lumea este unita, Iranul este izolat politic. Si ceea ce am spus este ca vom impiedica Iranul sa se doteze cu arme nucleare „, a declarat Obama.

El a adaugat ca discutiile cu Iranul in privinta programului sau nuclear vor arata „repede” daca are intentia de a negocia serios. Presedintele american a mentionat ca o solutie pasnica este in interesul tuturor, inclusiv al Israelului, care ameninta cu o actiune militara asupra instalatiilor nucleare iraniene. „Spunand ca ar trebui sa facem o alegere intr-o saptamana sau doua, sau o luna sau doua, nu are nici un fundament”, a declarat Obama, inainte de a isi critica adversarii republicani.

„Cand vad usurinta cu care unii vorbesc despre razboi, (…), observ ca se lauda si vorbesc mult, dar cand ii intrebam ce ar face intr-adevar, ei adopta deciziile pe care le-am luat noi in ultimii trei ani”, a declarat presedintele Obama.

author avatar
Ciprian Purice
79 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger