AcasăNews"Banii se rasturnau cu cosurile de gunoi, sub salteaua canapelei!"

„Banii se rasturnau cu cosurile de gunoi, sub salteaua canapelei!”

In ciuda zvonurilor ca ar fi fost asistati indeaproape de parteneri straini, conducerea DGA confirma, pentru prima data,  ca Operatiunea „Vami Curate” a fost una suta la suta romaneasca, in formula DGA – DNA – SRI.

Astfel, dupa ce s-au blindat informativ si si-au desemnat investigatorii care vor fi trimisi in infernul frontierelor corupte pana la ultimul om, coordonatorii misiunii au facut rost de toate autorizatiile necesare.

Fiind vorba insa de cea mai complexa actiune sub acoperire desfasurata vreodata in Romania, s-a lucrat cu DNA-ul. „Cand am auzit care sunt procurorii care se vor ocupa de caz, am fost incantati. Ii cunosteam. Lucrasem foarte bine cu ei si inainte”. Au fost luate in calcul mai multe variante, dar in final s-a decis o infiltrare din interior. Insa doar cei cu „cojones” prea mari puteau trage sforile să ajunga la Stamora, Siret sau Albita. Dupa mari eforturi, ofiterii DGA au ajuns in zonele de „razboi”.

„Verificati si-n chiloti!”

Banii erau adusi de sefii de tura cu cosurile de gunoi, rasturnati pe canapea, numarati si impartiti la iesirea din schimb tuturor politistilor, dupa functii

Investigatorii alesi s-au dus cu lectia invatata, astfel incat sa para baieti rai si cu averi frumusele, sa fie luati de coruptibili. Si suspiciunile tot au planat imediat asupra lor, inca de cand i-am trimis cu interventii pentru a fi mutati in vamile vizate. Unul dintre baietii pentru Stamora a avut un instinct formidabil si, atunci cand a fost intrebat daca vrea musai la Moravita, a ridicat sictirit din umeri si a spus ca lui i-ar conveni mai mult Deta. Ceea ce a mai rispit din banuieli.  Am pierdut ceva saptamani pana ce a ajuns la Stamora, dar a meritat. In tot sistemul exista asa, un fel de fratie a celor care lucreaza cu date, si in doar doua ore de la sosirea in vama a unui om al nostru, acesta fusese verificat de 67 de ori, de la evidenta populatiei si fostele locuri de munca pana la sectiile financiare ca sa le vada averile. Dar, cu noroc si fisele bine pregatite, am trecut si de asta si baietii si-au inceput prima zi de lucru”, povesteste ofiterul care a coordonat intreaga operatiune

Canapeaua din camera secretelor

„Incepusem sa ne bunghim cum se iau banii. Prima oara la oamenii nostri le dadeau mai mult firfirei, ii trageau in piept, ca nu primeau mai mult de trei milioane pe tura. Iar din ce vorbeam cu contrabandistii, stiam ca, la Siret doar politistii strangeau pana la 10 000 de euro pe zi, iar vamesii cel mai probabil dublu. Banii se colectau de sefii de tura, care veneau si ii strangeau de la toti, fara ca sa se schimbe vreo vorba, doar zambete complice. Deci, banii astia se strangeau, se numarau si se imparteau undeva, dar saptamanile treceau si nu aflam unde. Pana la urma, ca sa fortam, unui dintre acoperiti s-a plans ca tatal a suferit un accident vascular si are musai nevoie de bani pentru spital, pana la iesirea din schimb. Si, baieti buni, sefii l-au chemat in laboratorul criminalistic, au inchis usa si i-au dat partea lui, plus bani de la ei pentru doctori. Deci aici era! Pe urma am instalat tehnica si am ramas inmarmuriti: banii se rasturnau cu cosurile de gunoi, se ascundeau in piciorul canapelei si se imparteau intr-un mod incredibil, care ne-a lasat masaca. Nu mai vazusem atatia bani la un loc in viata noastra!”, ne explica unul dintre eroii cruciadei impotriva Mafiei Vamilor.

Opt ore pe buda

Dar peripetii tot am avut. Si astea neprevazute, de care radem pe urma, sunt cele mai nenorocite. Repet, identitatea lor era cunoscuta de doar cateva persoane, de acum se infiltrasera bine si deja unul dintre ei ajunsese un fel de lider al politistilor, care erau siguri ca e super smecher si o sa ajunga sus de tot si se rugau de el sa nu–i uite. Deja strangea probe la greu, reusind sa-l filmeze pe un politist care luase mita intr-un singur schimb de 107 ori, un adevarat record. „Si ma suna disperat : <<Sefu, am pus-o, m-am inchis in buda, m-am dat lovit la stomac, ca m-am trezit pe cap cu unii de la noi de la DGA-ul de aici, care vor musai sa-mi faca instructajul de prevenire, dar ma cunosc dinainte. Scapati-ma de ei!>>.  N-a fost chiar usor, ca pana am gasit pretextul unei alte misiuni pentru baietii aia cu instructajul a durat cateva ore bune. Si in tot timpul asta omul nostru a  rezistat eroic in WC, unde colegii i-au varat medicamente pe sub usa”, isi aminteste amuzat seful operatiunilor sub acoperire.

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/10/dga-5.flv[/podcast]

Daca mai avea si vreo nevasta cicalitoare?!

„ – Sefu, nu mai pot, am fetita in spital…! – Ce, esti nebun, trebuie sa poti!”

Ii arunca in cele mai nebunesti misiuni si storc din ei tot ce se poate, parand de-a dreptul inumani, dar sefii DGA sunt pe deplin constienti de ce viata duc oamenii lor. Si cel mai bine o stie comandantul Serviciului Special, pentru ca viata sa este la fel cu a baietilor pe care-i coordoneaza: „ E greu, al naibi de greu. De spaima de a fi descoperiti in orice clipa, nici nu mai amintesc. Oboseala devine insa de-a dreptul cronica, ajungi o adevarata stafie. De-a lungul misiunii, media de lucru pe zi era de 16 – 18 ore. Munceau 12 ore in tura, dupa care, in loc sa se duca acasa ca toti ceilalti, isi luau toate masurile de prevedere si plecau peste 100 de kilometri, ca sa se intalneasca cu echipa de sprijin.

Faceau rapoarte si procese verbale, pe care le predau procurorului, alaturi cu banii primiti spaga. Zi de zi. Departe de familii, stiind ca acestea le sunt amenintate in orice clipa. Si,  dupa trei luni de-astea nimicitoare, te indoaie cand te suna unul din cei mai buni oameni si-ti spune ca a aflat ca are fetita grav bolnava in spital. I-am zis ca nu poate parasi sub nici o forma misiunea, in schimb vom avea noi grija de toate. Iar cu sprijinul conducerii, am avut si noi echipe de sprijin pentru familii, asa cum e in afara. De neveste ce sa mai zic, ele sunt adevaratele eroine. Le dispar barbatii de acasa si, dupa cateva zile, un coleg le suna, le da leafa si le spune ca sotul va fi plecat cateva luni. Fara sa le spuna unde. Sunt luni intregi in care viata lor de familie intra in stop-cadru: copiii au de dat examene, au fini de botezat sau le mor rude, iar ei trebuie sa o tina in chefuri cu cei urmariti, ca sa nu le dea de banuit…”.

Cititi in ziarul de maine: 25 de milioane pe zi la nevasta * Cursuri de dresaj pentru contrabandistii cu bani putini * Suntem rugbisti cu totii! * Ce mascati, ba, ii impuscam si trecem granita!

author avatar
Catalin Tache
3.789 afisari

7 COMENTARII

  1. Se mai fac angajari in vamile astea????? Pot sa lucrez part-time doar 6 luni? Unde se depun CV? La cati bani strangeau baietii nici aia in banca nu au vaut atata cash…….. va rog o relatie ceva sincer vreau si eu.

  2. Morala??? Tot guvernul,si tot PDL-ul CORUPT. La puscarie cu voi,nici sa nu va ganditi la alegerile viitoare.

  3. E adevarat ca e rusinos modul de operare a vamesilor, dar, de ce s-a ajuns aici?Oare sistemul nu are nici o vina? Continuand asa tara se va duce de rapa iar tot ce am invatat de cinste si corectitudine va fi doar o gluma proasta…pacat….mare pacat!

  4. si cei mari de la bucuresti nu luau spaga deloc, nici cei din minister nici cei din politica, ei sunt curati curatei, muncitori si nevinovati

  5. sa le fie tarana usoara celor care au organizat actiunile in vami,sefilor lor,dar mai ales asa zisilor
    „investigatori”.merita numai lumanari aprinse la morti si tot ce e mai rau pe lumea asta.
    asa sa le ajute D-zeu!!!!

  6. Auzi, „investigatori”! Niste dobitoci angajati si ei la randul lor pe ‘naspa’! Habar n-au cate urechi au.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger