AcasăNewsBanii lui Gaddafi il leaga pe Sarkozy

Banii lui Gaddafi il leaga pe Sarkozy

Fostul presedinte al Frantei ar fi primit cinci milioane de euro de la dictatorul libian Muammar Gaddafi

Fostul presedinte al Republicii franceze, Nicolas Sarkozy, a fost retinut ieri si audiat de politia judiciara din Nanterre intr-un dosar privind suspiciuni de finantare ilicita a campaniei sale electorale pentru prezidentialele din 2007 in urma carora a venit la palatul Elysee.

 

Fostul presedinte al Frantei ar fi primit cinci milioane de euro de la dictatorul libian Muammar Gaddafi

In aceasta ancheta este audiat si fostul sau ministru de Interne, Brice Hortefeux. Sarkozy poate fi retinut pentru cel mult 48 de ore si ar putea fi prezentat judecatorilor care vor decide plasarea sau nu in arest preventiv.Presa din Hexagon arata ca, dupa publicarea, in mai 2012, de catre site-ul Mediapart, a unui document libian care mentiona o finantare din partea Libiei lui Muammar Ghaddafi, investigatiile magistratilor au avansat considerabil, intarind suspiciunile care planau asupra campaniei electorale a fostului sef de stat francez. In noiembrie 2016, in pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat ca transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 si inceputul lui 2007, inainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, in acea perioada ministru de interne. Pe de alta parte, caiete ale fostului ministru libian al petrolului, Choukri Ghanem, decedat in 2012 in circumstante tulburi, caiete recuperate de catre justitia franceza, mentioneaza si ele existenta unei plati avandu-l ca destinatar pe Nicolas Sarkozy. Bechir Saleh, fostul trezorier al lui Gaddafi si om de legatura cu Franta, recent ranit de un glont in urma unei agresiuni care a avut loc la Johannesburg, a declarat pentru Le Monde: ”Gaddafi a spus ca l-a finantat pe Sarkozy. Sarkozy a spus ca nu a primit bani. Il cred mai mult pe Gaddafi decat pe Sarkozy”.

Fiul lui Gaddafi: Da banii inapoi, clovnule

Recent, politistii de la Oficiul central de lupta contra coruptiei si infractiunilor financiare si fiscale (OCLCIFF) au facut public un raport al magistratilor, in care se detalia, pe baza a numeroase marturii, cum au circulat banii lichizi in cadrul echipei de campanie a lui Sarkozy. Pana in prezent, anchetatorii cred ca au identificat una din pistele banilor din Libia, via intermediarul Alexandre Djouhri, in acea vreme apropiat al lui Bechir Saleh, la ora actuala inchis la Londra in asteptarea unei posibile aduceri in Franta, si Claude Gueant, inculpat pentru ”fals si uz de fals” si pentru ”acoperire de frauda fiscala” cu ajutorul acestui circuit financiar posibil libian. In 16 martie 2011, Sail al-Islam Gaddafi, unul din fii fostului dictator libian, declara: ”Trebuie ca Sarkozy sa dea inapoi banii pe care i-a acceptat de la Libia pentru finantarea campaniei sale electorale. Ce-i cerem acestul clovn este sa dea inapoi banii poporului libian. L-am ajutat pentru a ajuta Libia, dar ne-a dezamagit. Avem toate detaliile, conturile bancare, documente si operatiuni de transfer. Vom dezvalui totul”. Pana in prezent, Sarkozy a respins toate acuzatiile de finantare ilicita a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidentiale din 2007, acuzatii pe care le-a calificat drept ”grotesti”. Potrivit unor informatii ale presei franceze, mai multi fosti demnitari libieni din epoca Gaddafi au livrat noi informatii care confirma suspiciunile de finantare ilicita ce apasa asupra lui Sarkozy.

author avatar
Tudor Borcea
396 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger