AcasăNewsBanii în plus pentru contractele din industria de apărare au ajuns tot...

Banii în plus pentru contractele din industria de apărare au ajuns tot la străini

Industria de apărare, fentată din nou de Guvern

Deși Guvernul a insinuat că majorează valoarea contractelor din industria de apărare, pe motivul creșterii costurilor de producție, sindicaliștii din acest sector susțin că banii nu au ajuns la societățile românești, ci la străini. Pentru industria autohtonă, contractele sunt la cel mai coborât nivel, iar multe dintre cele în vigoare au expirat. Cel mai probabil, majorarea cu 50% a valorii contractelor se referă la cele de achiziții, iar suma alocată de Guvern este de 1,6 miliarde de lei.

Guvernul a mai alocat 1,6 miliarde de lei pentru a majora valoarea contractelor în derulare pentru achiziții militare, pe motiv de criză energetică. Deși în nota de fundamentare se vorbește despre industria de apărare din România, în realitate majorarea se va face la contractele de import tehnică militară.

”Semnalăm faptul că variația necontrolată și imprevizibilă a materiilor prime, diferențiată pe sectoare de activitate, la care se adaugă cea generată de binecunoscuta criză energetică pe care o traversăm și care, desigur, are un impact direct asupra costurilor de producție pe care operatorii economici din industria națională de apărare sunt obligați să le suporte. Aceste creșteri exponențiale de costuri reprezintă la momentul actual o realitate incontestabilă, traducându-se în dificultăți financiare majore, de natură a face ajustarea prețului contractului, în vederea acoperirii pierderilor însemnate”, susține Guvernul. De cealaltă parte, sindicaliștii din industria de apărare spun că banii nu ajung la societățile românești și că doar italienii de la Iveco și americanii de la General Dynamics ar putea beneficia de majorări. ”Deocamdată, în industria proprie nu prea se simte vreo majorare la valoarea contractelor. Culmea este că foarte mulți bani se duc acum pe achiziții din afară și nu ajung în industria românească de apărare. Politica Romarm este de inducere în eroare, prin faptul că anunță că au contracte, că au semnat contracte și, în realitate, nu apare niciun contract. Ordonanța Guvernului, de ajustare a valorii contractelor va ajuta foarte mult Iveco și General Dynamics, adică pe italieni și pe americani, care au contracte în derulare. Celelalte societăți, adică cele românești, nu sunt vizate de ordonanță, având în vedere că acestea își încheie contractele multianuale”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președinte al Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA).

Majorări de 50%

Guvernul a decis să majoreze valoarea contractelor pentru achiziții militare cu 50%, susținând că recentele evenimente survenite în plan geopolitic și geostrategic în imediata vecinătate a României au generat importante efecte economice, atât la nivel regional cât și global, precum majorarea prețului combustibilului, gazului, energiei electrice și al materiilor prime, ceea ce a condus la creșterea costului de producție al produselor industriale finale, inclusiv cele din domeniile apărării și securității. ”În acest context, se impune adoptarea unor măsuri urgente care să asigure securitatea juridică a raporturilor contractuale și care să prevină afectarea situației economice a operatorilor economici responsabili pentru furnizarea resurselor și infrastructurii de producție necesare satisfacerii nevoilor de înzestrarea a sistemului național de apărare, cu atât mai mult în condițiile în care se impune creșterea gradului de reziliență a acestuia raportat la situația geopolitică regională”, se precizează în Ordonanța Guvernului.

Offsetul nu funcționează

Sindicaliștii din industria de apărare insistă pe faptul că Legea offsetului trebuie respectată, astfel încât să existe obligativitatea de compensare cu produse românești la fiecare achiziție de armament din import. ”Cei care sunt beneficiarii acestor contracte din extern nu vin cu nimic în industria românească, deși în toate celelalte țări au obligația de a veni și a produce în statul căruia i-au vândut tehnică militară. Am văzut în ultimul timp că se tot bântuie prin Polonia, prin Turcia, prin SUA, prin Egipt. Eu m-aș bucura să văd în urma acestor vizite și rezultate. Deocamdată, în afară de bani cheltuiți pe deplasări, nu am văzut nimic concret, niciun contract”, ne-a precizat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.