AcasăNewsBani pentru femei-patron, artizanat si start in afaceri

Bani pentru femei-patron, artizanat si start in afaceri

Femeile-patron primesc ajutor in dezvoltarea culturii antreprenoriale

Tinerii intreprinzatori si IMM-urile vor putea accesa, si in acest an, fonduri nerambursabile de la bugetul de stat. Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) a lansat in dezbatere publica procedurile de implementare pentru cinci programe nationale.

Femeile-patron primesc ajutor in dezvoltarea culturii antreprenoriale

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul AIPPIMM, pentru anul 2013 sunt propuse a fi bugetate urmatoarele programe nationale:

–         Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata,

–         Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare START,

–         Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri,

–         Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor-manager,

–         Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului.

Deocamdata, pe site-ul AIPPPIMM sunt mentionate finantari doar pentru trei programe de sprijinire a intrreprinzatorilor.

Dezvoltarea culturii antreprenoriale pentru femei

Pentru realizarea Programului national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager,  de la bugetul de stat pe anul 2013 se aloca suma de 500.000 lei, astfel:

a) Etapa I – 320.000 lei, impartiti in mod egal celor opt Oficii teritoriale pentru IMM si Cooperatie (OTIMMC), pentru desfasurarea activitatilor, respectiv organizarea intalnirilor lunare intre mentori si mentorati, precum si alte cheltuieli necesare organizarii celor opt seminarii regionale de catre OTIMMC.

b) Etapa a II a – 180.000 lei, pentru organizarea de catre Ministerul Economiei a Forumului national „Antreprenoriatul feminin –prezent si viitor”.

Ce se finanteaza

Din bugetul alocat se finanteaza  urmatoarele:

–         editarea de materiale de promovare si prezentarea/editarea/multiplicarea de materiale de curs, inchirierea de spatii,

–         achizitia de rechizite,

–         transmiterea de invitatii,

–         organizarea intalnirilor lunare intre mentori si mentorati, precum si alte cheltuieli necesare organizarii de seminarii,

–         organizarea Forumului national, inclusiv masa, transportul si cazarea participantelor, a invitatilor din tara si strainatate, a reprezentantilor Comisiei Europene si din cadrul retelelor ambasadorilor si mentorilor create la nivel.

Sustinerea mestesugurilor si artizanatului

Artizanii si mestesugarii primesc bani pentru participarea la targuri

Bugetul pentru Proiectul procedurii de implementare a programului national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului  pentru anul 2013 este de 1.000.000 de lei. Banii vor fi alocati pentru organizarea Targului National pentru Mestesug si Artizanat (TNMA) 2013 si pentru acoperirea cheluielilor de transport si cazare pe perioada evenimentului, defalcat pe urmatoarele domenii:

a)        organizarea Targului National pentru Mestesug si Artizanat 2013 – 750.000 lei;

b)        decontarea cheltuieli de transport pentru  beneficiari si pentru produselor acestora, precum si cheltuieli de cazare a beneficiarilor pe perioada evenimentului in conditiile prezentei proceduri de implementare – 250.000 lei.

Pentru anul 2013, prin organizarea TNMA, se estimeaza participarea a minimum  200 operatori economici cu obiect de activitate in domeniul mestesugurilor si artizanatului.

Sprijin financiar

Prin acest program se asigura participarea gratuita la targ pentru beneficiarii selectati in urma inscrierii online in program. Suma maxima acordata unui beneficiar pentru cazare si transport, nu va depasi 1.250 lei, cumulat. In limita sumei de 1.250 lei beneficiarul isi poate deconta transportul, cazarea sau ambele cheltuieli. In cazul in care suma totala cheltuita depaseste 1250 lei, diferenta va fi suportata de catre beneficiar. Daca beneficiarul se deplaseaza cu autoturismul  personal va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcursi. Cheltuielile privind transportul si cazarea  vor fi decontate in baza documentelor justificative pe care beneficiarul trebuie sa le depuna personal sau prin curier la autoritatea teritoriala pentru sprijinirea IMM-urilor de care apartine, in maxim zece zile lucratoare de la inchiderea targului.

Dezvoltarea incubatoarelor tehnologice si de afaceri

Statul ofera sute de mii de lei de lei pentru dotarea incubatoarelor de afaceri cu aparatura IT

Alocatia de la bugetul Programului national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri este de maximum 500.000 lei si de maximum 200.000 lei pentru reabilitarea/renovarea si reamenajarea cladirii incubatorului la inceputul fiecarui nou  ciclu de incubare.

Prin Program sunt alocate fonduri pentru

–         achizitionarea de echipament IT&C si mobilier pentru utilarea fiecarui nou incubator, in limita maxima de 150.000 lei;

–         plata serviciilor Administratorului Incubatorului de Afaceri in valoare de maximum 190.000 de lei /ciclu de incubare, si in plus, 9.000 de lei/an, pentru organizarea de evenimente.

La cererea administratorilor de Incubatoare se pot aloca fonduri suplimentare in valoare maxima de 300.000 de lei/incubator, destinate:

a)        extinderii spatiilor Incubatoarelor de Afaceri, in conditiile in care mai exista cereri ferme ale firmelor care doresc a fi incubate;

b)        imbunatatirii conditiilor de lucru in Incubatoarele de Afaceri, in cazul in care aceste conditii nu mai permit desfasurarea  activitatii intr-un mediu adecvat;

c)        reabilitarii/reamenajarii spatiilor Incubatoarelor, in cazul in care acestea au fost avariate, deteriorate, pentru a permite desfasurarea activitatii in cadrul Incubatorului.

author avatar
Arpad Dobre
782 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger