AcasăNewsBani de la stat pentru plata bonelor

Bani de la stat pentru plata bonelor

Ajutorul de la stat va fi acordat doar în cazul în care ambii părinți sunt angajați

Părinții cu venituri nete de până la 3.500 de lei pe membru de familie vor primi de la stat 150 de euro pentru plata bonelor. Banii vor fi utilizați doar în baza unui contract de prestări servicii cu o firmă sau o persoană fizică autorizată din domeniu.

Ajutorul de la stat va fi acordat doar în cazul în care ambii părinți sunt angajați

Românii care au copii cu vârste de până la 3 ani vor putea beneficia de un ajutor financiar de la stat pentru plata serviciilor prestate de bonele profesioniste. Prevederea este cuprinsă într-un proiect de lege aflat acum pe masa deputaților, iar sprijinul acordat vine cu un set de condiții. Astfel,  părinții care solicită acordarea ajutorului financiar pentru plata serviciului de bonă trebuie să fie angajați cu contract individual de muncă cu normă întreagă, să desfășoare activități independente sau să fie funcționar public. Totodată, copilul sau copiii nu trebuie să fie înscris la creșă, să nu fi refuzat un loc la creșă și să nu fi fost retras de la creșă. Ajutoarele financiare vor fi date doar în limita fondurilor anuale aprobate cu această destinație. Sprijinul financiar va fi acordat în baza unor criterii de eligibilitate raportate la venitul net pe membru de familie, iar suma maximă acordată este echivalentul în lei a 150 de euro. Potrivit proiectului legislativ, familiile care au venituri lunare pe membru de familie până în 2.080 lei vor primi un ajutor de 710 lei. Pentru cei cu venituri nete lunare pe membru de familie situate între 2.081 lei și 2.500 de lei ajutorul va fi de 550 lei, la venit lunar net pe membru de familie între 2.501 lei și 3.000 de lei ajutorul este de 390 de lei, iar pentru venituri nete lunare pe membru de familie situate între 3.001 și 3.500 de lei ajutorul va fi de 250 de lei.

Datornicii nu primesc ajutor financiar

Proiectul de act normativ prevede că, în cazul în care cel puțin unul dintre părinți are obligații fiscale de plată față de bugetul local, nu va fi acordat ajutor financiar pentru plata bonei. Totodată, asistenții maternali nu pot beneficia de acest drept și nici părinții care se află în concediul de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani. La stabilirea venitului net lunar se va lua în considerare media veniturilor nete realizate de familie/părinte singur/reprezentant legal al copilului în ultimele șase luni anterioare solicitării dreptului la ajutor pentru plata serviciului de bonă.  Nu se vor lua în calcul sumele provenite din alocația pentru copii, drepturi pentru persoanele cu handicap, ajutorul social, alocația de susținere a familiei, sprijinul financiar pentru educația copiilor, ajutoarele de urgență, cele pentru încălzire, precum și a tichetele sociale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.