AcasăNewsBani de la stat pentru parintii care se intorc mai devreme din...

Bani de la stat pentru parintii care se intorc mai devreme din concediul maternal

De stimulentul de insertie poate beneficia oricare dintre parintii copilului

Parintii aflati in concediul de crestere a copilului si care se reintorc la munca inainte de expirarea perioadei (unu, doi sau trei ani, de la caz  la caz) primesc de la stat un venit lunar de insertie, banii find scutiti de orice impozite sau taxe.

De stimulentul de insertie poate beneficia oricare dintre parintii copilului

Ordonanta de Urgenta 111/2010 si Legea 166/2012, cu modificarile ulterioare, sunt actele normative care reglementeaza regimul juridic de acordare a stimulentului de insertie. Potrivit prevederilor legale, suma se acorda persoanelor care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului. Este vorba de venituri din salarii, activitati independente sau din activitati agricole, care sunt obtinute in urma revenirii la munca a persoanelor in cauza, moment in care acestea pot solicita de la stat stimulentul de insertie. De acest venit beneficiaza:

–         oricare dintre parintii firesti ai copilului,

–         persoanele care au adoptat copilul,

–         persoanele carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei,

–          persoanele care au copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta,

–         persoana care a fost numita tutore.

Stimulentul de insertie se acorda pentru fiecare dintre nasteri sau adoptii si este in cuantum de 500 de lei pe luna.

Cum se acorda stimulentul

Conform legislatiei din domeniu, stimulentul de insertie se acorda in functie de durata concediului de crestere a copilului pentru care a optat parintele, beneficiara fiind (de la caz la caz), persoana care a optat pentru:

–         concediul de crestere a copilului in varsta de pana la un an, in situatia in care obtine venituri impozabile (adica se reintoarce la munca) inainte ca minorul sa implineasca varsta de un an.

–         concediul de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani, in situatia in care realizeaza venituri supuse impozitarii. Persoana in cauza are dreptul sa primeasca stimulentul de insertie dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de doi ani.

In cazul copilului cu handicap, stimulentul se acorda oricand, pe toata durata, parintelui indreptatit (daca acesta se reintoarce la munca inainte de expirarea concediului maternal de trei ani), pana la implinirea varstei de trei ani de catre copil. Conform casei de avocatura SCA Mircea si Asociatii, citata de AvocatNet,  optiunea beneficiarului, de a alege intre perioada de un an, respectiv doi ani de concediu pentru cresterea copilului se exprima in scris, pe baza de cerere si nu mai poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor. In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata indemnizatiei lunare se suspenda. Atentie! Conform legii, in cadrul concediului maternal trebuie efectuata si „luna tatalui”, altfel, pentru acea perioada nu se mai acorda venitul de insertie.

Documente

Parintele care a beneficiat de concediul de crestere a copilului  trebuie sa depuna o cerere de acordare a stimulentului de insertie. Solicitarea se depune la primaria localitatii sau sectorului pe raza careia domiciliaza solicitantul, impreuna cu urmatoarele documente:

–         copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul;

–         actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul;

–         actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor de concediu pentru cresterea copilului;

–         dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

–         dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului.

author avatar
Arpad Dobre
368 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger