AcasăNewsBancile umfla dobanzile la imprumuturi, dar nu si la depozite

Bancile umfla dobanzile la imprumuturi, dar nu si la depozite

Cum se face profit in Romania

Ce sa vezi! Cum a crescut BNR rata interbancara, cum bancile au prins din zbor ideea, si odata cu acesta s-au inghesuit sa mai faca un ban in plus. Bref, ele au marit dobanzile la credite, fara a mari dobanzile si la depozite. Si, din nou,  greul este pus pe carca romanului de rand.

Cum se face profit in Romania

Altfel spus, cele mai mari cresteri ale marjelor de profit sunt cele aferente populatiei, unde indexarea cu ROBOR a creditelor nu a fost insotita si de o crestere fireasca a dobanzilor platite la depozite. Pentru firme, insa, bancile au crescut remuneratia. Aceasta evolutie s-a vazut in cresterea ratelor la credite. Dobanda medie pentru imprumuturile in lei in sold a crescut de la 5,42% la finele lunii august la 5,86% la finele lunii noiembrie. In acelasi timp, ROBOR la 3 luni, indicator relevant pentru creditele cu dobanzi variabile, a crescut de la 0,9 la 2,2%.

Dobanzile pentru depozitele la termen in sold au crescut, in acelasi interval, de la 0,83 la 0,91%, avans clar mai mic decat in cazul creditelor si  sub rata inflatiei. Ca sa n-o mi lungim, in intervalul august – noiembrie, rata medie pentru creditele noi a crescut de la 5,39% la 5,94%. In acelasi timp, remuneratia medie la depozite noi la termen a avansat de la 0,51% la 1,11%. Asa cum spuneam ca de cresterea usoara a dobanzilor la depozite au beneficiat doar firmele, in cazul carora bancile au crescut dobanda medie pentru depozitele la termen de la 0,4% la 1,27%. Practice, presiunea este pusa, din nou, pe populatia creditata.

author avatar
Catalin Dumitrescu
289 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger