AcasăNewsBancile straine se retrag masiv din Europa de Est

Bancile straine se retrag masiv din Europa de Est

Ratingul UniCredit poate scadea in continuare, din cauza Italiei

 

Bancile au inceput sa-si reduca activitatea la subsidiarele din estul Europei. Bancherii straini incearca sa vanda, fara folos, activele din tarile de la periferia UE.

UniCredit Italia a anuntat reducerea creditarii, iar economistul Neil Shearing avertizeaza asupra unei noi crize a creditelor

Unii sefi de banci straine, printre care Andreas Treichl de la Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, s-au grabit sa asigure ca nu vor pleca din Europa de Est. Cu toate acestea, publicatia Wall Street Journal (WSJ) dezvaluie ca alte institutii bancare au incercat recent sa vanda, fara succes, activele detinute in Asia si in Europa centrala si de est.  Pe de alta parte, economistii WSJ au remarcat, nu fara umor, ca la Brasov, de exemplu, pe o strada se inghesuie nu mai putin de 20 de sucursale ori subsidiare ale unor banci romanesti controlate de institutii bancare din UE. Situatia acestor unitati mici va fi incerta, daca bancile-mama parasesc Romania.

Creditarea, in pericol

Neil Shearing (medalion)

Analistii avertizeaza asupra unei noi crize a creditelor in aceasta parte a Europei. „In cel mai bun caz, creditarea in Europa de Est va ramane la niveluri foarte slabe. Insa cred ca exista un risc considerabil, subapreciat, al unei noi crize a creditelor”, a declarat economistul sef pentru piete emergente la Capital Economics Londra, Neil Shearing. In Letonia, de exemplu, peste 10.000 de clienti ai unei banci suedeze si-au golit conturile, de teama inchiderii subsidiarei din tara lor.

Cine pleaca, cine ramane

Wall Street Journal noteaza, fara a da nume, ca sapte banci europene cauta investitori dispusi sa le cumpere operatiunile din Polonia si Turcia. Pe de alta parte, Commerzbank din Germania si UniCredit din Italia au anuntat ca vor sa reduca sau chiar sa sisteze creditarea in unele tari est-europene.

author avatar
Arpad Dobre
401 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger