AcasăNewsBancile romanesti omoara clientii

Bancile romanesti omoara clientii

Pozitie. Nicolae Cinteza spune ca acei clienti care vor sa plateasca ratele trebuie sprijiniti de banci

Reprezentantii BNR vor cere bancilor sa mai slabeasca presiunile asupra cetatenilor care au credite. Romanii au retras peste 1,2 miliarde de euro din conturile detinute la bancile grecesti din Romania.

Pozitie. Nicolae Cinteza spune ca acei clienti care vor sa plateasca ratele trebuie sprijiniti de banci

Potrivit BNR, imprumuturile acordate firmelor si populatiei insumau in octombrie 221 miliarde de lei (51 miliarde de euro) si exista 225.000 de credite restante. Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, sustine ca principalul activ al bancilor sunt clientii, care nu trebuie ”omorati” cu restructurari de credite pagubitoare pentru ei. ”Unele banci au facut acest lucru, au omorat clientii sau erau pe punctul sa-i omoare si au inteles ca este mai bine sa recuperezi ceva decat sa iei in portofoliu cladiri si terenuri pe care sa nu poti sa le vinzi”, a spus Cinteza. El a precizat ca BNR va recomanda bancilor sa relaxeze conditiile de restructurare a creditelor.  ”Foarte multe persoane nu pot sa plateasca toata rata, dar au bunavointa sa plateasca jumatate. Omul vine la tine, nu te lasa cu creditul restant, lucrurile acestea le vom incuraja”, a spus Cinteza.

Conturi golite la bancile grecesti

Romanii au retras 1,2 miliarde euro din subsidiarele bancilor grecesti din Romania, in special de la cele care au aceleasi nume ca si bancile-mama din Grecia, unde situatia sociala si economica este inca tulbure. Printre subsidiarele bancilor grecesti din Romania se numara Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, ATE Bank si Emporiki Bank.

author avatar
Arpad Dobre
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger