AcasăNewsBancile din UE, la un pas de criza financiara

Bancile din UE, la un pas de criza financiara

Pe ultima suta de metri, Commerzbank a anuntat ca a reusit sa adune 5,5 miliarde de euro pentru recapitalizare

Autoritatile bancare de la Bruxelles considera ca bancile din UE nu au planuri de redresare viabile si ca umfla estimarile si vand active pe nimic. Speriati de acest mesaj, unii oficiali s-au grabit sa-si nuanteze criticile la adresa bancilor.

Pe ultima suta de metri, Commerzbank a anuntat ca a reusit sa adune 5,5 miliarde de euro pentru recapitalizare

Financial Times a dat publicitatii cateva concluzii ale unui raport realizat de Autoritatea Bancara Europeana (ABE), referitor la masurile obligatorii pe care trebuie sa le ia bancile din UE si ce actiuni au intreprins ele in aceasta directie. Potrivit unor surse citate de prestigioasa publicatie, ABE considera ca lipsite de credibilitate masurile luate de aceste banci.

Estimari umflate, masuri ineficiente

Conform ABE, proiectele de recapitalizare ale majoritatii bancilor din UE prevad vanzari de active, recalcularea activelor ponderate la risc, angajamente pentru retinerea  profiturilor, rascumpararea obligatiunilor tranzactionate sub valoarea nominala. Reprezentantii ABE sustin ca aceste masuri nu vor aduce recapitalizarea atat de necesara, dar si obligatorie pentru bancile din UE, pentru evitarea reintrarii in recesiune. Mai mult , Autoritatea atrage atentia ca profiturile estimate de banci pentru primul semestru al acestui an par exagerat de mari, desi perspectivele economice ale zonei euro s-au deteriorat.

Pericol de faliment

Conform surselor citate de Financial Times, ABE sustine ca doua banci, respectiv Commerzbank  (Germania) si Monte dei Paschi di Siena (Italia), ar avea nevoie de miliarde de euro pentru recapitalizare. Se pare ca fara sprijinul statelor de rezidenta,  bancile nu vor reusi acest lucru.

Nuante

Speriati probabil de efectul distructiv asupra sistemului bancar european, oficialii ABE au dat ieri publicitatii un comunicat in care isi nuanteaza afirmatiile. Ei sustin ca, de fapt bancile din UE ar avea proiecte sustenabile. Autoritatile din Germania si Italia au criticat vehement ABE pentru obligatia recapitalizarii bancilor, sustinand ca aceasta masura ar putea declansa o criza a creditelor in UE.

author avatar
Arpad Dobre
205 afisari

2 COMENTARII

  1. Numai disparand minciuna ne mai putem redresa atat ca natie ,cat si din punct de vedere economic.Acest dezastu numit BANCI coroborat cu statistici mincinoase ,cu guverne care s-au complacut ca sa nu spun ca au fost mituite ,CARE AU PREZENTAT PROGRAME DE GUVERNARE MINCINOASE ,SI CARE AU SPUS CA ECONOMIA DUDUE au facut ca astazi POPORUL ROMAN SA FIE IN DERIVA SI PE CALE SA-SI PIARDA SUVERANITATEA.Atunci BANCILE incurajate de autoritatile statului au aruncat cu bani in populatie si firme iar astazi aceleasi autoritati o fac pe LUPUL MORALIST.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger