AcasăNewsBăncile din România, luate la control! Investigație legată de o înțelegere privind...

Băncile din România, luate la control! Investigație legată de o înțelegere privind fixarea dobânzilor

Băncile din România, luate la control! Investigație legată de o înțelegere privind fixarea dobânzilor

Consiliul Concurenței controlează băncile care participă la calculul ROBOR, în cadrul unei investigații legate de o înțelegere privind fixarea dobânzilor.

ROBOR este indicele pe baza căruia se calculează ratele pentru toate creditele cu dobândă variabilă luate înainte de mai 2019.

Ce bănci sunt controlate?

Băncile vizate de control sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.

Cum se calculează ROBOR? Ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse“ săplaseze depozite celorlalţi participanţi.

O anchetă similară a fost declanșată de Consiliul Concurenței în octombrie 2008, după ce BNR a acuzat mai multe bănci că au atacat leul și a aplicat amenzi uriașe.

BNR a afişat marţi un Robor la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, de 8,20%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%.

author avatar
Andrei Ștefan
288 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger