AcasăNewsBancile britanice dau tunuri pe sanctiunile impuse Iranului

Bancile britanice dau tunuri pe sanctiunile impuse Iranului

Pedeapsa. Banca Standard Chartered poate fi exclusa de pe Wall Street

Consortiul bancar Standard Chartered, cu sediul la Londra, a derulat in secret pe parcursul a zece ani tranzactii in valoare de peste 250 de miliarde de dolari cu entitati din Iran.

Prin aceste tranzactii a incalcat legile Statelor Unite impotriva spalarii banilor, acuza autoritatile americane.

Comisioane de milioane de dolari

Pedeapsa. Banca Standard Chartered poate fi exclusa de pe Wall Street

Departamentul Servicii Finaciare din New York a acuzat banca de colaborare cu bancile de stat din Iran, cu corporatii si alte entitati iraniene, operand peste 60.000 de tranzactii secrete, in valoare totala de cel putin 250 de miliarde de dolari. Comisioanele bancii din aceste tranzactii s-au ridicat la sute de milioane de dolari. Acuzatiile sunt cu mult mai mari decat cele aduse bancii multinationale HSBC, care are sediul la Londra, acuzata de Senatul american ca nu a putut preveni spalarile de bani ale multor tari, inclusiv Mexicul si Iranul.

„Schema” speciala pentru „sanctionati”

In privinta Standard Chartered, autoritea financiara americana a descoperit „o schema prin care se efectuau operari cu alte tari aflate sub sanctiuni economice, ca Libia, Burma si Sudan. Departamentul Servicii Finaciare a verificat peste 30.000 de pagini de documente, inclusiv email-uri interne, care arata incalcarea intentionata a legii, un dosar care s-a alcatuit in noua luni de cercetari. „Oficialii bancii au falsificat datele „nedorite”, care aratau ca, de fapt, clientii sunt iranieni, au codificat procedurile ilegale, au stabilit cai de a ocoli sanctiunile americanilor. Instructiunile de plata pentru clientii iranieni nu trebuie sa identifice nici clientii, nici scopul procedurii”, se arata intr-un email intern al bancii, din 2001.

author avatar
Adina Mutar
114 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger