AcasăNewsBancile austriece au scos pe sest doua miliarde de euro din Romania...

Bancile austriece au scos pe sest doua miliarde de euro din Romania

Presedintele Grupului Erste, Andreas Treichl, este multumit de Romania

Reprezentantii Erste si Raiffeisen Bank i-au promis din nou presedintelui Romaniei ca nu vor parasi tara noastra. Le da mana, pentru ca si-au repatriat deja profituri de doua miliarde de euro, iar romanii indatorati la banci sunt platitori culanti.

Presedintele Grupului Erste, Andreas Treichl, este multumit de Romania

Opinia publica si analistii economici din Romania au aflat cu ingrijorare in noiembrie anul trecut de intentia bancilor austriece de a-si ”reduce expunerea pe Romania” , asa cum le-a cerut Banca Austriei. La vremea respectiva, inclusiv presedintele Traian Basescu a  adresat o atentionare dura la adresa eventualelor tentative de reducere sau chiar de inchidere a operatiunilor acestor banci in Romania. „Ati obtinut profituri uriase, iar daca va pregatiti sa lasati Romania nefinantata in perioada de criza, o vom considera o lipsa de fair play”, avertiza Basescu in noiembrie 2011. In replica, imediat si la unison, toti presedintii bancilor atentionate au sarit sa-l asigure ca nu vor parasi Romania.

Generosii, cu sacii in caruta

Acelasi lucru l-au reafirmat la Cotroceni,  in urma cu doar cateva zile, seful Grupului Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, Andreas Treichl, si presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. ”Romania este o piata foarte importanta pentru grupul Erste, a spus Treichl. Corect. Ceea ce au uitat, probabil, sa mentioneze amandoi este ca inainte de a-si afirma sprijinul pentru Romania, toate bancile austriece (Erste, Raiffeisen, Volksbank, Unicredit) scosesera deja din tara circa doua miliarde de euro, inca din vara anului trecut, asa ca le-a dat mana sa fie generoase dupa ce si-au ”redus expunerea pe Romania”, adica si-au vazut sacii in caruta.  Repatrierea profitului nu este vreun zvon, ci se regaseste in datele statistice de la Banca Reglementelor Internationale,  care monitorizeaza acest tip de operatiuni bancare.

author avatar
Arpad Dobre
676 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger