AcasăNewsBancile ascund 67.000 de miliarde de dolari „gri”

Bancile ascund 67.000 de miliarde de dolari „gri”

Consiliul pentru Stabilitate Financiara avertizeaza ca scaoarea de sub cobntrol a fondurilor „gri” poate arunca lumea intr-o criza financiara psrofunda

Consiliul pentru Stabilitate Financiara  (CSF), infiintat in 2010 in SUA, atrage atentia ca in lume exista fonduri „gri” de peste 67.000 de miliarde de dolari. Sumele nu sunt cuprinse in bilanturile bancilor, iar scaparea lor de sub control poate arunca lumea intr-o mega-criza financiara mondiala.

Consiliul pentru Stabilitate Financiara avertizeaza ca scaparea de sub control a fondurilor „gri” poate arunca lumea intr-o criza financiara profunda

Potrivit CSF, se poate vorbi de o intreaga industrie bancara aflata in „umbra”, iar fondurile respective sunt infiintate, utilizate si tranzactionate inclusiv (sau in special) de banci,  care insa nu sunt obligate sa le cuprinda in bilanturi. Cele mai utilizate sunt fondurile deschise, mutuale, (asemanatoare cu FNI sau FNA), care functioneaza ca niste depozite bancare, dar ofera randamente mult mai bune ca depozitele bancare, de exemplu. Teoretic, aceste fonduri sunt la fel de sigure ca si economiile depuse la banca. Practic, in cazul FNI, sute de mii de cetateni au ramas cu buzele umflate.

Colaps bancar in SUA si Europa

Conducerea CSF se arata ingrijorata de amploarea fondurilor „gri”. Scaparea lor de sub control poate genera un risc sistemic major, adica poate duce la prabusirea sistemelor bancare din SUA si Europa, tari in care s-au acumulat trei sferturi din banii gri ai bancilor si investitorilor care lucreaza la limita legii.

author avatar
Arpad Dobre
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger