AcasăNewsBănci de stat pentru firmele românești

Bănci de stat pentru firmele românești

Băncile de dezvoltare vor fi destinate exclusiv persoanelor juridice

Firmele refuzate de băncile private vor putea contracta credite de la viitoarele bănci de dezvoltare, cu capital integral de stat, al căror obiectiv nu va fi profitul, ci sprijinirea economiei, spun inițiatorii proiectului de lege. Printre domeniile prioritare care vor obține credite de la băncile de stat se vor număra și autostrăzile și cercetarea.

Băncile de dezvoltare vor fi destinate exclusiv persoanelor juridice

Întreprinderile mici și mijlocii, dar și microîntreprinderile care abordează investiții cu grad ridicat de risc, dar cu valoarea adăugată mare vor primi finanțare de la băncile de stat. Principala motivație economică pentru constituirea băncilor de dezvoltare o reprezintă nevoia de a aborda disfuncționalitățile pieței financiare locale, care afectează dezvoltarea economică și nivelul de investiții, susțin inițiatorii proiectului de lege. ”Numeroase state membre ale Uniunii Europene au înființat bănci sau instituții aflate în proprietate publică pentru promovarea unor activități de dezvoltare economică. Astfel de bănci sau instituții aflate în proprietate publică au caracteristici specifice care le diferențiază de băncile comerciale private în ceea ce privește tipul de proprietate, mandatul lor de dezvoltare și faptul că nu se axează cu precădere pe maximizarea profiturilor. Rolul principal al acestor bănci aflate în proprietate publică este de a atenua disfuncționalitățile pieței financiare atunci când, în anumite regiuni sau în anumite domenii de politică sau sectoare de activitate, serviciile financiare nu sunt asigurate într-o măsură suficientă de băncile comerciale. Prin crearea băncilor naționale de dezvoltare în România se urmărește abordarea directă a disfuncționalităților pieței financiare prin proiecte ale beneficiarilor eligibili care prezintă un profil de risc ridicat, dar cu potențial mare de a crea valoare adăugată și locuri de muncă, și față de care sectorul privat manifestă un apetit redus de asigurare a finanțării. Băncile de dezvoltare sunt deținute în întregime, în mod direct pe toată durata de funcționare, de către statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Cercetarea, finanțată prin împrumuturi

Printre beneficiarii eligibili ai împrumuturilor acordate de viitoarele bănci de stat se numără și institutele de cercetare-dezvoltare, precum și universitățile. Totodată, creditele vor putea fi acordate întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderilor, unităților administrativ-teritoriale, companiilor de utilități publice aflate în subordinea primăriilor sau consiliilor județene, companiilor de stat, precum și organizațiilor neguvernamentale.  Principalele activități finanțate de băncile de dezvoltare vor fi domeniile finanțate din fonduri europene, cercetarea, dezvoltarea și inovarea, agricultura, proiecte mari de infrastructură care contribuie la dezvoltarea regională și națională, dar și investițiile strategice. Sursele de finanțare ale băncilor de dezvoltare sunt comisioanele, dobânzile și tarifele rezultate din prestarea activităților specifice, fondurile contractate de pe piețele financiare internă și internațională, precu și fonduri de la bugetul de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
264 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger