AcasăNewsBancherii, panicati de ancheta DIICOT

Bancherii, panicati de ancheta DIICOT

Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, sustine ca presa a exagerat in privinta creditelor acordate de banci cu garantii false

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) „ a rupt tacerea” ieri, incercand sa minimalizeze efectul anchetei declansate de DIICOT in randul unor angajati ai BCR, BRD si CEC, care au acordat credite de 22 de milioane de euro cu garantii false.

Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, sustine ca presa a exagerat in privinta creditelor acordate de banci cu garantii false

Panicati de o eventuala decizie a clientilor de a retrage banii depusi in banci, reprezentantii ARB au transmis un comunicat in care sustin ca acuzatiile referitoare la „virusarea sistemului bancar in proportie de 80%” sunt nefondate. „Mentionam ca (cele 16 sucursale bancare anchetate de DIICOT – n.r.) prezinta un impact de 0,28% dupa numarul de sucursale din totalul de 5.688 unitati bancare existente”, spune conducerea ARB, adica  presedintele consiliului director al asociatiei, Radu Gratian Ghetea, presedinte al CEC Bank. ARB sustine ca prejudiciul creat bancilor in cauza (BCR, BRD Societe Generale si CEC), de 22 de milioane de euro, este doar o bagatela de 0,04% din valoarea totala a creditelor acordate de intregul sistem bancar, in suma de peste 51 de miliarde euro.

Stati linistiti, Contragarantarea vegheza!

Bun, si acum, noi ce sa facem? Sa asteptam sa se fure macar un miliard de euro, pentru ca bancile sa sesizeze ca au ditamai bresele in sistemul de verificare antifrauda? Sa nu mai vorbim de cate credite neperformante au fost vandute de banci catre recuperatorii legali, imprumuturi despre care nu se stie cu ce garantii au fost acordate. In plus, s-a aflat ca si Fondul de Contragarantare (institutie extrem de discreta, care administreaza active de peste 100 de milioane de euro) ar fi acordat garantii unor firme care sunt anchetate in prezent de DIICOT in dosarul fraudarii „tacite” a bancilor.

author avatar
Arpad Dobre
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger