AcasăNewsBancheri iranieni, condamnati la moarte pentru fraude de miliarde de dolari

Bancheri iranieni, condamnati la moarte pentru fraude de miliarde de dolari

Oameni de afaceri si bancheri iranieni au fost condamnati la moarte, iar altii au primit ani grei de inchisoare pentru cea mai mare frauda din sistemul bancar iranian, de 2,6 miliarde de dolari.

Judecatorii iranieni au fost nemilosi cu bancherii

Procurorul general Gholam-Hossein Mohseni-Ejei a anuntat ca cei patru bancheri au fost gasiti vinovati de „coruptie si sabotarea securitatii economice”.

„Creierul”, in Canada

Mah Afarid Amir-Khosravi a fost condamnat la moarte

Acestia sunt Mah Afarid Amir-Khosravi (numit de procuri „cel mai corupt de pe Pamant”), Behdad Behzadi, Iraj Shoja si Saeed Kiani Rezazadeh, seful sucursalei din Ahvaz a Bancii Saderat. Conform acuzarii, proprietarii companiei Arya Investment Development (Mahafarid Amir-Khosravi si trei frati ai sai) au obtinut scrisori de credit false de la sucursala Bancii Saderat din Ahvaz, pe care le-au folosit sa obtina alte credite, in valoare de 2,6 miliarde de dolari, de la alte banci, printre care Saman, Sepah si Melli (cea mai veche banca nationala a Iranului).  Banii au fost folositi pentru achizitionarea mai multor companii de stat care fusesera scoase la privatizare. Problema si mai mare, nespusa la proces, este ca Arya Investments are „creierul” in Canada, unde au si fugit suspecti din acest dosar.

Roubini le ia apararea

Presedintele sucursalei din Kish a Bancii Melli a fost condamnat la inchisoare pe viata, iar Khodamorad Ahmadi, director executiv la Mining Industries Development, la zece ani inchisoare. Alti bancheri si oficiali guvernamentali implicati in acest scandal au primit amenzi penale si interzicerea de a mai detine functii publice. Economistul Nouriel Roubini ia apararea bancherilor, acuzand guvernantii. „Bancherii sunt lacomi. Asa sunt de o mie de ani. Problema consta in a te asigura ca ei vor actiona legal, reducand riscurile coruptiei la minimum.”

author avatar
Adina Mutar
1.141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger