AcasăNewsBancher: Brexitul provoacă greva investitorilor

Bancher: Brexitul provoacă greva investitorilor

Axel Weber, preşedintele UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, avertizează  asupra consecinţelor ieşirii  Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

”Cred că aţi observat, din cauza Brexitului dar şi a conflictelor comerciale, că a avut loc o creştere enormă a incertitudinilor. Incertitudinile au fost întotdeauna rele pentru investitori. Dar ceea ce observăm acum, şi o observăm în baza noastră de clienţi, este aproape o grevă a investitorilor. (…) Modul în care văd eu lucrurile este că în timp ce dobânzile sunt foarte, foarte scăzute, iar costurile investiţiilor se află la un nivel scăzut istoric, incertitudinile rămân uriaşe pentru europeni în Marea Britanie. (…) Investitorii vor să fie siguri. De prea multe ori a fost amânat proiectul, acum reţin şi aşteaptă cu investiţiile. Puteţi vedea cât de mult au scăzut investiţiile în Marea Britanie, iar acest lucru nu este bun, pentru o componentă dinamică a economiei”, a spus Weber la reuniunea anuală a FMI din Washington, unde discuţiile s-au concentrat pe turbulenţele economice provocate de războaiele comerciale, protecţionism şi instabilitatea politică.

Brexitul a costat economia britanică 86 de miliarde de dolari, urmările referendumului au dus la o depreciere semnificativă la lirei sterline, inflaţie mărită şi  reducerea puterii de cumpărare a populaţiei. De asemenea,  au  slăbit exporturile, preţurile proprietăţilor imobiliare iar  investiţiile locale şi străine au fost blocate.  Axel Weber a  mai spus ”că este mai optimist că va avea loc un Brexit ordonat”, deşi la Londra persistă confuzia. Marea Britanie vrea o prelungire a termenului de ieşire din UE(31 octombrie,) a treia amânare de la referendumul din iunie 2016. Boris Johnson este obligat să ceară Bruxelles-ului amânarea Brexitului, însă premierul britanic a recomandat UE să refuze această decizie, un gest pentru care ar putea fi acţionat în judecată.

Radu Jacotă

author avatar
National
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger