AcasăNewsBanca Mondiala: o noua criza financiara va lovi mapamondul in 2012

Banca Mondiala: o noua criza financiara va lovi mapamondul in 2012

Economistul sef al Bancii Mondiale, Justin Yifu Lin, avertizeaza tarile UE sa se pregateasca pentru noi socuri

Banca Mondiala avertizeaza ca o noua criza, de tipul celei declansate de grupul Lehman Brothers, in urma careia economia mondiala a intrat in recesiune in 2008, ar putea avea loc in acest an.

Economistul sef al Bancii Mondiale, Justin Yifu Lin, avertizeaza tarile UE sa se pregateasca pentru noi socuri

Banca Mondiala a publicat ieri raportul Perspective Economice Globale,  in care a estimat reducerea prognozei de crestere economica globala pentru acest an de la 3,6% la 2,5%, cea mai drastica revizuire din ultimii trei ani.  Raportul anticipeaza o scadere cu 0,3% si a Produsului Intern Brut al zonei euro, dupa ce, initial, se estimase o crestere economica de 1,8% fata de anul 2011. Potrivit documentului postat pe site-ul Bancii Mondiale, tarile in curs de dezvoltare, printre care si Romania, sunt expuse unor riscuri notabile. ”Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa-si reevalueze vulnerabilitatile si sa se pregateasca pentru noi socuri, atat cat mai au timp pentru aceasta”, a avertizat economistul sef al Bancii Mondiale, Justin Yifu Lin.

O recesiune mai dura decat in 2008

Justin Yifu Lin

Oficialii Bancii Mondiale avertizeaza ca, daca tarile din zona euro nu vor reusi sa rezolve problema datoriilor publice, conditiile economice din cele mai afectate trei sau patru state se vor deteriora semnificativ, iar pietele de capital vor ingheta, criza urmand sa fie mai indelungata si mai profunda decat cea din 2008-2009  si nu va ierta nicio tara. Practic, raportul prezinta similitudini cu perioada 2008-2009, cand intrarea in faliment a grupului de servicii financiare american Lehman Brothers a declansat cea mai mare criza financiara si economica de la Marea Depresiune din anii ”30 incoace.

author avatar
Arpad Dobre
588 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger