AcasăNews“Balena albastra” face prapad si in Romania

“Balena albastra” face prapad si in Romania

Filipp Budeikin, inventatorul de numai 21 de ani al jocului ucigas, povesteste ca, in 2013, a creat pe reteaua sociala vKontakte primul grup al mortii - „F57”, pentru a curata lumea de oamenii care fac rau societatii

Cei cinci elevi ai Scolii gimnaziale „Veronica Micle” din Iasi, cu varste de 12 si 13 ani, au fost fost luati cu o ambulanta de la scoala dupa ce au jucat un joc periculos. Surse locale declara ca elevii ar fi jucat ceva inspirat din ucigasa „Balena albastra”.

Filipp Budeikin inventatorul de numai 21 de ani al jocului ucigas povesteste ca in 2013 a creat pe reteaua sociala vKontakte primul grup al mortii F57 pentru a curata lumea de oamenii care fac rau societatii

Si acestea sunt victimele totusi norocoase. Surse din Politie vorbesc deja despre patru, chiar cinci sinucideri ale unor adolescenti din Romania, care au intrat in jocul rusesc. Denumirea jocului se pare ca vine de la straniul obicei al acestei cetacee de a esua pe diverse maluri, loc unde isi da si obstescul sfarsit. Pana la sfarsitul lui 2016, in Federatia Rusa, se estimeaza la peste 130 numarul victimelor acestui joc criminal.

Filipp Budeikin

Aici am putea adauga cel putin 19 minori care au fost identificati, in ultimele 24 de ore, de catre oamenii legii din Republica Moldova, ca ar avea pe corp simbolul balenei. Initiatorul jocului, Filipp Budeikin, este arestat, iar psihiatrii care l-au consultat l-au declarat perfect sanatos.  „Da! Nu-ti face griji, o sa intelegi. Toti inteleg. Mor fericiti. Le dau tot ce nu pot avea in viata reala: caldura, intelegere si comunicare”, le-a spus Filipp Budeikin unor jurnalisti.

Marturii cutremuratoare

O fata de 13 ani din Timisoara a ajuns din curiozitate pe site-ul rusesc al “Balenei albastre”. „Am intrat pe site, un fel de facebook rusesc, unde acolo iti spune sa vorbesti cu un administrator si te pune sa iti scrii pe mana cu lama „F57” si dup-aia intri in joc la ei. Cand am vazut ca incepe cu din astea, am iesit de acolo si in momentul acela m-au sunat”, a declarat copila. Asa a inceput teroarea. Maria a accesat jocul de pe telefon, fara sa ofere vreun numar de contact. Chiar si asa, administratorii jocului i-au aflat imediat identitatea si au inceput sa o hartuiasca cu mesaje de amenintare. Mama adolescentei sustine ca rusii puteau sa monitorizeze tot ce se intampla in incaperea in care era telefonul. Prin urmare, familia a resetat mobilul si a schimbat cartela. Inutil, amenintarile au continuat. Astazi, adolescenta inca doarme cu lumina aprinsa si face terapie.

N-ai cum sa scapi

Politia din Belarus a reusit sa se infiltreze in jocul „Balena albastra” si a aflat ca aceia care se razgandesc pe parcurs si vor sa renunte la sinucidere sunt amenintati cu uciderea familiei. „Un copil inspaimantat nu mai gandeste limpede. Intr-unul din cazuri, administratorii i-au scris unui adolescent «daca iesi, iti vom ucide mama» si apoi i-au scris numarul de telefon al mamei lui, lasand sa se inteleaga ca il urmaresc”, a declarat  un oficial al politiei. In Belarus, peste 1.000 de adolescenti sunt inscrisi in joc.

Cum sa iti aperi copilul

Comunicati cu copiii dumneavoastra, acesta este sfatul specialistilor. „Prieteniile din online pot fi fatale. Pot fi prevenite daca acorda timp celor dragi si daca alertam autoritatile daca se observa schimbari de comportament in viata de zi cu zi si in mediul online”, spune Georgian Dragan, IGPR. „Instalarea unui soft de asistenta parentala, care sa-l ajute pe parinte sa descopere comportamente neobisnuite. Atunci cand copilul are un comportament iesit din tipar, primeste mesaje de la persoane cu care n-a mai interactionat pana atunci, aplicatia de control parental ii spune parintelui ca se intampla ceva cu copilul”, mai spun specialistii securitate cibernetica.

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.045 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger