AcasăNewsBaietii presedintilor, santaj de 4 milioane de euro

Baietii presedintilor, santaj de 4 milioane de euro

Fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, este cap de afis intr-un dosar de santaj de patru milioane de euro. Sergiu Lucinschi a fost retinut de DNA pentru santajarea afaceristului Alexandru Horpos, unul dintre “regii asfaltului” din Romania. Pe langa Lucinschi, un alt “fiu” de sef de stat a fost “agatat” de procurorii Laurei Codruta Kovesi, in speta ginerele lui Traian Basescu, Radu Pricop.

Sergiu Lucinschi a fost retinut si urmeaza a fi prezentat judecatorilor cu propunere de arestare preventiva

Sotul Ioanei Basescu, procurorul DIICOT Tudoran Remus Jurj si ofiterul de politie Constantin Comaneanu sunt acuzati de complicitate la santaj si, respectiv, luare de mita. Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri santajat de Sergiu Lucinschi si Radu Pricop ar fi Alexandru Horpos (Straco Group), unul dintre “regii asfaltului” abonati la contracte cu statul. Afaceristul a fost retinut si eliberat sub control judiciar intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani.

Un sac de bani pentru retragerea unei plangeri

Sotul Ioanei Basescu, Radu Pricop, s-a mai ales cu inca un dosar penal

In perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea suspectilor Radu Pricop si Tudoran Remus Jurj, a exercitat asupra unui om de afaceri, actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i dea 4.000.000 euro, in vederea retragerii unei plangeri penale formulate la DIICOT, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infractiuni (printre care si gestiune frauduloasa). De asemenea, Lucinschi i-a promis afaceristului ca va depune diligentele necesare, astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor in infractiunea de „gestiune frauduloasa”, pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.
In aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu valoarea sumei respective, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova a pretins ca are influenta, direct si indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri. In acest sens, Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri ca va determina anchetatorii sa ridice sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente.
Ginerele lui Basescu s-a ocupat de hartii

Pe 17 martie anul acesta, pentru acest „ajutor”, Sergiu Lucinschi a pretins si a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanta asupra sumei de 2.000.000 euro, in forma unui contract fictiv de imprumut. Prin acest document, omul de afaceri recunostea ca ar datora personal lui Lucinschi suma de 2.000.000 euro, angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015. Concret, Radu Pricop l-a sprijinit in activitatea infractionala pe fiul fostului sef de stat, prin redactarea, in anul 2013, a plangerii penale ce face obiectul unui dosar penal si prin formularea ulterioara (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor solutii nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro catre Lucinschi, inclusiv cea privind recunoasterea unei datorii fictive, care a fost acceptata de omul de afaceri, sub imperiul constrangerilor repetate. Procurorul DIICOT care se ocupa de plangerea mai sus mentionata, avand in instrumentare si un alt dosar penal care-l privea pe acelasi om de afaceri, in perioada ianuarie 2015-martie 2015, l-a sprijinit in mod constant, pe Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale intr-o maniera fie favorabila, fie nefavorabila omului de afaceri cercetat, in functie de cum decurgeau discutiile pentru remiterea banilor. Astfel, pe 19 februarie, procurorul Tudoran Remus Jurj a emis, ilegal, o ordonanta prin care i-a permis omului de afaceri parasirea pentru 5 zile a teritoriului Romaniei, cu destinatia Zambia.

author avatar
Nicole Ionescu
983 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger