AcasăNewsDictatura militara in Egipt!

Dictatura militara in Egipt!

Fortele de ordine au facut prapad printre protestatri, raportandu-se sute de victime

Presedintia Egiptului a declarat stare de urgenta, dupa ce in jur de o suta de protestatari au fost ucisi in timpul „curatarii” taberelor din Rabaa al-Adawiya si Nahda.

Cele doua piete fusesera ocupate de sustinatori ai fostului presedinte Mohammed Morsi, deposedat de functie in iulie, de catre armata, si detinut intr-un loc secret.

Printre victime, fiica lui Mohamed el-Beltagy

Fortele de ordine au facut prapad printre protestatri, raportandu-se sute de victime

Starea de urgenta a intrat in vigoare la ora 16.00 si va dura o luna. Ministerul de Interne egiptean neaga numarul de victime, sustinand ca doar au fost ranite vreo 200 de persoane. Membri ai Fratiei Musulmane, din care a facut parte Mohammed Morsi, sustin ca sunt in jur de 500 de morti si mii de raniti. Ministerul Sanatatii si Securitatea au cazut de acord pe un numar de 95 de morti. Ziaristii prezenti la actiunea de curatare a taberelor de protestatari de catre politie, care a inceput la primele ore ale zilei de miercuri,  au raportat „o baie de sange”. Fiica lui Mohamed el-Beltagy, lider al Fratilor Musulmani,  se numara printre victime.  Conform marturiei fratelui ei, Asmaa el-Beltagy, in varsta de 17 ani, a fost impuscata in spate si in piept.

Cameraman de la Sky News, ucis

Mick Deane, cameraman al canalului de televiziune Sky News, a fost, de asemenea, ucis in timpul violentelor dintre politie si protestatri. Protestatrii au fost impinsi catre Gradina Zoologica si catre Universitatea din Cairo, unde s-a produs macelul. Conflictul dintre sustinatorii lui Morsi si autoritati s-a raspandit si in afara capitalei. In provincia Suez au fost raportati cinci morti, in Alexandria, Beheira, Assiut si Menya inca nu s-au raportat mortii si ranitii.  Adeptii Fratilor Musulmani au incendiat trei biserici crestine copte, Mar Gergiss in Sohag si alte doua in provincia Menya.

Ultimul bilant al mortilor in urma interventiei fortelor politenesti si de securitate, anuntat de Ministerul egiptean al Sanatatii, este de 149 de victime.Vicepresedintele Mohamed ElBaradei, un laureat al premiului Nobel pentru Pace, a demisionat din functie, in semn de protest fata de violenta extrema cu care s-a actionat in privinta sustinatorilor fostului presedinte Mohammed Morsi.Dupa ce a declarat stare de urgenta timp de o luna, regimul militar a numit 19 generali in functii de guvernatori, instaurand practic dictatura militara.

author avatar
Adina Mutar
425 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger