Au apărut rezultatele analizelor ce s-au făcut asupra unor probe de cuburi de gheață prelevate în timpul unui control derulat recent de ANPC la un fast-food din Băneasa, din nordul Capitalei.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit contaminarea gheții utilizate de operatorul economic Premier Restaurants SRL (McDonald’s) cu bacterii periculoase pentru sănătatea publică, conform unui raport de laborator emis de Institutul de Cercetări Alimentare (ICA), notează marți stiripesurse.ro.
În urma procesului verbal de prelevare seria ANPC nr. 0022380/18.02.2025, inspectorii ANPC au prelevat probe de cuburi de gheață de la McDonald’s Băneasa, în vederea efectuării analizelor microbiologice. Iar rezultatele au venit recent. Mai precis, pe 24 februarie 2025, raportul de încercare nr. 11719502, emis de Laboratorul ICA, a confirmat prezența enterococilor intestinali (2,3 x 102 ufc/100ml) și a bacteriilor coliforme (2,7 x 102 ufc/100ml), valori care depășesc limitele admise de Ordonanța 7/2023, care impune un prag de 0 ufc/100ml pentru aceste microorganisme, conform sursei citate.
Cât a fost amenda
Contaminarea gheții cu aceste bacterii prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea consumatorilor, în special prin utilizarea sa în băuturile răcoritoare. Ca urmare a acestei situații constatate, Premier Restaurants SRL a fost sancționată cu o amendă de 30.000 de lei. De asemenea, ANPC a dispus oprirea temporară a utilizării aparatului de gheață până la remedierea deficiențelor.
Mai mult, având în vedere raportul de încercare, care sugerează că această contaminare ar putea fi prezentă și în alte unități ale operatorului economic, ANPC a propus emiterea unui Ordin al Președintelui ANPC pentru oprirea temporară a utilizării tuturor aparatelor de gheață din rețeaua Premier Restaurants SRL la nivel național, până la obținerea unor analize suplimentare care să confirme siguranța gheții utilizate.
Verificările, extinse de ANPC
Totodată, în acest context, ANPC a extins verificările, prelevând noi eșantioane de gheață din unități de alimentație publică operate de:
Amrest Food SRL – Burger King;
Art Burger SRL – Hesburger;
Amrest Coffee SRL – Starbucks.
Potrivit sursei citate, scopul acestei acțiuni este de a evalua prezența microorganismelor periculoase, inclusiv bacterii coliforme, enterococi și Escherichia coli.
Prelevarea eșantioanelor a fost realizată de către un reprezentant ICA (Institutul de Cercetări Alimentare).
ANPC-ul a anunțat, marțea trecută, 18 februarie, că din dispoziția președintelui ANPC, Cristian Popescu – Piedone, în ziua respectivă a fost inițiat „un control operativ cu privire la operatorii economici din sectorul 1, în incinta Băneasa Shopping City, Careffour Băneasa, Metro Băneasa, Selgros Băneasa, dar și la nivel național, pentru a verifica respectarea legislației în vigoare de către operatorii economici tip supermarket control care va continua în toată această săptămână”.
Controlul în centrul comercial Băneasa a vizat 45 de operatori economici care desfășoară activități de alimentație publică.
„Au fost prelevate probe pentru analize microbiologice și fizico-chimice la diverse produse alimentare în cantitate de peste 400kg, inclusiv la cuburi de gheață și sosuri comercializate în cadrul McDonald’s și la ulei uzat din unitatea Chopstix, pentru a verifica siguranța acestora în laboratoarele de siguranță alimentară autorizate și acreditate iar rezultatele le vom comunica ulterior”, se menționa, între altele, în comunicatul ANPC datând din 18 februarie.
Ulterior, s-au făcut controale și în alte mall-uri din București – la AFI Cotroceni și la SUN PLAZA.
Citiți și: Piedone își face imagine pe banii antreprenorilor români