Cauta

Bacşişul va fi trecut pe nota de plată

Bacșișul pe care românii îl lasă în cluburi și restaurante rămâne opţional, însă va fi trecut pe nota de plată, probabil din această toamnă. O măsură, convenită de reprezentanţii industriei turismului cu ministrul de Finanţe, care ar urma să dubleze veniturile angajaţilor HORECA.

Reglementarea tips în România

„Ne-am gândit să fie o măsură voluntară, nu obligatorie, iar banii obținuți din «tips» să ajungă la angajați, nu la antreprenori. Angajații vor avea venituri mai mari, transparente, și astfel vor accesa mai ușor credite. Sunt multe avantaje și pentru angajați, și pentru clienți, și pentru statul român”, spune Dragoș Anastasiu, proprietarul Eurolines. „E o discuție pe care o avem de ceva timp cu mediul de afaceri. Legalizarea bacșișului este o practică europeană, nu știu dacă sunt maximum două țări care nu o implementează. (…) Vom acționa foarte rapid. Dacă există o propunere de text, colegii mei de la ministerul de Finanțe, de la departamentul de legislație, dacă în următoarele zile pregătesc textul de act normativ primar și apoi secundar, până la final de august am și anunțat. O să avem postate în zilele următoare un set de modificări din economie pe zona de Cod Fiscal și de procedură fiscală, la care se pot adăuga și acestea, astfel încât până la final de august să reglementăm această speță”, a precizat și ministrul Teodorovici. Dragoș Petrescu (  patronul lanțului de restaurante City Grill),a precizat că bacșișul, un gest benevol, va rămăne la fel, dar dacă un client se hotărăște să-l ofere, va fi fiscalizat la cererea acestuia. El a mai spus că în toată Comunitatea Europeană pe nota de plată există un spațiu gol în care clientul, dacă dorește, scrie ce bacșiș lasă. Nu vor fi două note de plată, ci un singur bon fiscal și o singură plată. „Astăzi, când se prezintă un ospătar la masă cu nota de plată, clientul nu are posibilitatea să lase bacșiș în situația în care plătește cu cardul bancar. Astăzi, mai mult de 50% din plățile din restaurante sau hotel se realizează cu cardul. Neexistând această reglementare, acest bacșiș nu putea fi acordat cu mijloace electronice de plată. După ce va fi reglementat, bacșișul va putea fi dat și cash, dar și cu cardul”, a explicat Petrescu. În România, bacșișul mediu în industria de restaurante este de 7,5%.

Ultimele stiri

  • Plantele Care Vindecă Mintea: 7 Remedii Naturale Pentru Echilibru Emoțional
  • A fost semnat Memorandumul de Înțelegere între JP Srbijagas și SNTGN Transgaz SA – FOTO
  • „Conștient, nu dependent” – Fundația Dan Voiculescu a lansat campania națională antidrog la Școala Gimnazială Nr. 206 din București
  • Cartel Alfa: Nu vom accepta tăieri unilaterale care pun pe umerii angajaților din sectorul public întreaga povară a ajustărilor bugetare
  • BNS intră în stare de alertă față de măsurile Guvernului privind angajații din sectorul public: „La aproape 15 ani de la reforma toxică promovată în 2011 de Guvernul Boc…”
  • „40 de întrebări”-te duci la Rifai om, pleci meme pe TikTok
  • Aviația indiană în… alb și negru!
  • Proiect OUG: Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită cu trei luni/Se așteaptă decizia Guvernului
  • Persoanele vulnerabile ar putea primi un TICHET ELECTRONIC de energie, de la 1 iulie. Suma oferită LUNAR ca sprijin
  • Călin Georgescu a ajuns, vineri, la Parchetul General
  • Exit mobile version