AcasăNewsBACALAUREAT 2015, romana scris: Ce subiecte s-au dat la uman/real!

BACALAUREAT 2015, romana scris: Ce subiecte s-au dat la uman/real!

Bacalaureatul 2015 a inceput in forta, luni dimineata, cu prima proba din seria celor scrise, respectiv examenul la limba si literatura romana.

Incepand prin a spune ca, inaintea inceperii examenului, fost extrasa varianta cu numarul 5, dar si ca absolventii claselor a XII-a din Capitala si restul judetelor tarii au avut la dispozitie trei ore pentru a le rezolvam, va prezentam, pe scurt, cateva cerinte trecute pe foile cu subiecte, la proba la romana din cadrul Bacalaureatului 2015, prima sesiune, cea de vara (iunie-iulie). Asadar, elevii au avut de rezolvat o serie de trei subiecte, fiecare avand mai multe cerinte, notate cu 30 de puncte, restul de 10 fiind oferite din oficiu.

Elevii care au absolvit cursurile unui profil umanist au primit un fragment din piesa de teatru semnata Mihail Sebastian, „Ultima ora”, pe care l-au avut de analizat: au avut de dat doua sinonime pentru anumiti termeni, sa explice rolul unei cratime, dar si sa prezinte rolul notatiilor autorului din textul respectiv, din care, de asemenea, au avut de comentat o secventa, in limita a 60-100 de cuvinte.

Totodata, absolventii care au dat proba scrisa la limba si literatura romana – terminand o clasa la profilul uman- au avut de alcatuit un text argumentativ de maximum 300 de cuvinte in privinta rolului scriitorilor in societate, dar si sa redacteze un eseu de 600-900 de cuvinte, din care sa reiasa relatia dintre doua personaje ale unui roman interbelic studiat.

Pe partea cealalta, elevii care au terminat cursurile la real au avut de asemenea o varianta cu trei subiecte di mai multe cerinte. Primul dintre ele, un text semnat Lucia Demetrius si denumit „Trei generatii”, a presupus, printre altele, analiza unor sinonime, explicarea rolului unei cratime, prezentarea rolului notatiilor autorului din respectivul text, dar si sa ilustreze, cu exemple, doua trasaturi ale genului dramatic.

La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text argumentativ de maximum 300 de cuvinte despre importanta practicarii unui sport, la orice varsta, in timp ce la al treilea subiect candidatii care au sustinut, luni, 29 iunie, proba la romana au avut de redactat un eseu, in limita 600-900 de cuvinte, a carui tema sa fie „particularitatile de constructie a unui personaj” intr-un text narativ studiat, semnat Ion Creanga, George Calinescu ori Marin Preda.

Bacalaureatul scris continua, marti, cu proba la limba si literatura materna, examen pe care il vor da doar absolventii claselor a XII-a apartinand minoritatilor nationale.

sursa foto: voceatransilvaniei.ro

author avatar
Cristina Stefan
587 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger