Cauta

BACALAUREAT 2014. Subiectele si baremul de corectare la limba romana, profil real si profil uman

Absolventii de liceu au sustinut luni prima proba scrisa a examenului de bacalaureat 2014. La primul subiect, elevii care au terminat la profil real, tehnologic sau vocational, cu execeptia pedagogiei, au primit un fragment din „Omul din vis” de Cezar Petrescu, text la prima vedere.

La profil real, pe baza fragmentului din Cezar Petrescu, subiect al carui punctaj maxim este de 30 de puncte, candidatii au trebuit, printre altele, sa dea antonime pentru doua cuvinte, sa explice rolul unei cratime si sa indice doua motive literare.

Totodata, pe baza textului la prima vedere, la primul punct au avut de explicat rolul verbelor la imperfect, de demonstrat prin doua argumente ca un text apartine genului epic si de comentat o secventa din acesta.

La al doilea subiect, tot pentru un maxim de 30 de puncte, elevii au avut de spus parerea despre rolul unei campanii de promovare a unui stil de viata sanatos.

La al treilea subiect candidatii au avut de redactat un eseu despre tema si viziunea despre lume intr-un text poetic studiat de Mihai Eminescu. Si la acest subiect punctajul maxim este tot de 30 de puncte, 10 puncte fiind din oficiu.

La profil uman, la primul subiect, elevii au avut textul „Donna Alba” Gib Mihaiescu, pe baza caruia au avut de rezolvat mai multe cerinte, pentru un maxim de 30 de puncte.  La subiectul al doilea au avut de facut un text argumentativ despre importanta activitatilor de lectura pentru elevi, tot pentru 30 de puncte.

La ultimul subiect pe care acestia l-au avut de rezolvat au avut de ales dintre Ion Barbu „Riga Crypto si Lapona Enigel”, Nichita Stanescu si „Catre Galateea” sau „Flori de mucegai” de Tudor Arghezi si sa scrie despre tema si viziunea in operele lor.

Ultimele stiri

  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • În 2025, unii mai poartă mască, iar alții încă trimit pornache pe whatsapp
  • La 15 ani, un elev clujean uimește lumea științifică cu o stație care „analizează atmosfera”. Performanțele l-au recomandat pentru campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”
  • Detoxifierea hormonală: Ce înseamnă și de ce este tot mai populară în rândul femeilor?
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar: „A venit vremea ca românii să-și revendice suveranitatea, să-și decidă singuri viitorul”
  • Un incendiu de vegetație face ravagii lângă Marsilia: Peste 100 de răniţi și sute de oameni evacuați – VIDEO
  • Cutremur în România, miercuri dimineață. Ce magnitudine a avut seismul
  • Alertă de toxiinfecţie alimentară într-o tabără din Bihor. Planul roşu de intervenţie, activat: 16 copii şi 2 adulţi au ajuns la spital
  • Exit mobile version