AcasăNewsBACALAUREAT 2014: De luni incepe examenul. Tot ce trebuie sa stie candidatii!

BACALAUREAT 2014: De luni incepe examenul. Tot ce trebuie sa stie candidatii!

Emotii mari pentru absolventii de liceu care s-au inscris la examenul maturitatii, mai ales ca in ultimii ani doar aproximativ jumatate dintre liceeni au reusit sa ia Bacalaureatul din prima sesiune. Examenul de bacalaureat 2014 incepe luni, 10 iunie, cu prima proba, testarea orala la limba romana.

In timpul examenului, candidatii nu pot intra in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari si alte materiale care ar putea fi folosite la rezolvarea subiectelor. De asemenea, acestora le este interzis sa intre cu telefonul mobil in sala de examen.

BACALAUREAT 2014. Examenul de bacalaureat incepe luni, pe data de 10 iunie, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, care se va desfasura pana pe 12 iunie.

De marti, elevii minoritatilor nationale  vor sustine proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, care va avea loc intre 11 si 13 iunie. Iar urmatoarea proba, evaluarea competentelor digitale, va fi sustinuta intre 16 si 20 iunie. Bac-ul continua cu proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, intre 23 si 27 iunie.

Prima proba scrisa, cea la limba si literatura romana, va fi sustinuta pe 30 iunie, urmand ca pe 1 iulie absolventii de liceu sa sustina proba la limba si literatura materna, iar apoi proba obligatorie a profilului pe 2 iulie, examenul incheindu-se cu proba la alegere a profilului si specializarii – pe 4 iulie.

La probele scrise, salile de examen vor fi pregatite special. Astfel, salile vor fi amenajate astfel incat, de regula, in fiecare sala de examen sa existe cel putin 15 candidati. Din incaperi vor fi eliminate orice materiale didactice care i-ar putea influenta pe candidati in elaborarea raspunsurilor orale sau a lucrarilor scrise.

Pe usa fiecarei sali va fi afisata lista nominala cu candidatii repartizati in sala respectiva si a prevederilor metodologiei, care ii informeaza pe acestia ca patrunderea in sala cu materiale ajutatoare, cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, frauda sau tentativa de frauda atrag dupa sine eliminarea din examen. De asemenea, , pe usa fiecarei sali se vor afisa prevederile din metodologie care ii informeaza pe elevi ca subiectele rezolvate pe ciorna sau pe foaia cu subiectele fotocopiate nu se iau in considerare.

Citeste si:

BAC 2014: Calendarul examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie

Bacalaureat 2014: Anuntul ministrului Educatiei

Bacalaureat 2014: Anunt important pentru elevi

Accesul candidatilor in sali este permis pe baza actului de identitate, cel mai tarziu cu 30 de minute inainte de inceperea probei.

Dupa ce se anunta varianta de subiect extrasa de Comisia Nationala de Bacalaureat, se multiplica subiectele in numar egal cu numarul candidatilor, urmand ca acestea sa fie distribuite in sali. Candidatii care sustin probele in limbile minoritatilor nationale vor primi simultan subiectul atat in limba materna, cat si in limba romana.

Din momentul in care sunt distribuite subiectele, niciun candidat nu mai poate intra in sala si niciun candidat nu poate parasi sala, decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia. Daca un candidat se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, va fi insotit de unul dintre asistenti, pana la inapoierea in sala de examen. In aceasta situatie timpul alocat rezolvarii subiectelor nu va fi prelungit.

Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, socotit din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele „Matematica” si „Geografie”, candidatii pot sa utilizeze instrumente de desen.

Daca un candidat doreste sa corecteze o greseala, taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. In cazul in care unii candidati, din diferite motive, doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate.

Dupa ce isi incheie lucrarile, candidatii numeroteaza foile, sub indrumarea asistentilor, numai cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar cateva randuri, partea nescrisa fiind barata de catre asistenti. Dupa incheierea numerotarii, candidatii predau asistentilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini.

Trei candidati raman in sala pana la predarea ultimei lucrari, dar nu mai tarziu de expirarea celor trei ore de examen.

author avatar
Alina Costache
339 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger