AcasăNewsBacalaureat 2012: Afla baremul oficial de corectare la istorie, conform edu.ro

Bacalaureat 2012: Afla baremul oficial de corectare la istorie, conform edu.ro

Miercuri, aproximativ 40.000 de elevi de liceu, au participat la proba scrisa obligatorie a pprofilului, alegand examenl la istorie. Afla daca ai scris corect la test, consultand baremul de corectare al probei la istorie.

Ca in fiecare an vom fi primii care va vom informa privind notele obtinute la Bacalaureat 2012.Intra pe contul de Facebook al Ziarului National , da LIKE si vei primi toate informatiile despre BACALAUREAT 2012 in timp util!

In cadrul examenului de BACALAUREAT 2012, miercuri, 4 iulie, peste 38.000 de absolventi ai claselor a XII-a au ales, in cadrul probei obligatorie a profilului, sa participe la proba la istorie. Examenul a inceput la ora 9.00, absolventii de liceu avand de rezolvat, in cadrul probei  scrise la istorie, de la Bacalaureatul 2012, varianta cu numarul 5.

La Subiectele 1 si 2 elevii au avut de raspuns la cateva intrebari, pe baza unor texte date.

La Subietul 3 absolventii de liceu au avut de elaborat, in maxim 2 pagini, un eseu dspre situatia interna si internationala a Romaniei in perioada postbelica.

Conform baremului prezentat de edu.ro nu se acorda punctaje intermediare, altele decat cele precizate explicit prin barem. Totodata, nu se acorda fractiuni de punct. In schimb, se acorda 10 puncte din oficiu urmand ca nota finala sa se calculeze prin impartirea punctajului total acordat pentru lucrare la 10.

Astfel, Subiectul 1 de la proba scrisa la istorie, din cadrul Bacalaureatului 2012, este cotat cu 30 de puncte. La exercitiul numarul 1 se acorda 2 puncte pentru precizarea secolului la care se refera sursa A. La exercitiul numarul 2 se dau 2 puncte pentru numirea domnitorului la care se refera sursa B. In cazul exercitiului 3 se acorda cate 3 puncte pentru mentionarea fiecarui spatiu istoric romanesc precizat in sursa A, respectiv in sursa B. La exercitiul numarl 4 se acorda 3 puncte pentru scrierea, pe foaia de examen, a literei A, corespunzatoare sursei care sustine ca pericolul expansiunii otomane determina modificari in politica externa romaneasca. Sapte puncte se vor oferi la exercitiul 5 pentru scrierea, pe foaia de examen, a oricaror doua informatii aflate in relatie cauza–efect, selectate din sursa B. L apunctul 6 se acorda cate un punct pentru mentionarea oricaror doua fapte istorice referitoare la actiunile militare in care este implicat spatiul romanesc in secolele al XV-lea – al XVI-lea. Totodata, se acorda cate 2 puncte pentru prezentarea fiecaruia dintre faptele istorice mentionate. La ultimul exercitiu, al saptelea, se acorda 4 puncte pentru mentionarea oricarei caracteristici a unei institutii centrale din spatiul romanesc in secolul al XVIII-lea.

Totodata, conform baremului publicat pe edu.ro, Subiectul 2 a fost notat cu 30 de puncte. La exercitiul 1 s-au acordat 2 puncte pentru numirea domnitorului Moldovei precizat in sursa data. la exercitiul 2 s-au dat 2 puncte pentru precizarea, pe baza sursei date, a oricarei caracteristici a „boierimii”, in viziunea carvunarilor. Cate 3 puncte s-au dat la exercitiul numarul 3, acestea fiind primite pentru mentionarea autorului proiectului politic şi a oricarei denumiri a acestui proiect, precizate in sursa data. la exercitiul 4 s-au dat cate 3 puncte pentru mentionarea, din sursa data, a oricaror doua informatii referitoare la prevederile politice şi economice ale proiectului politic. La exercitiul 5 s-au acordat patru puncte pentru formularea, pe baza sursei date, a oricarui punct de vedere referitor la oricare atitudine fata de proiectul politic initiat in 1822. Totodata, se acorda cate 3 puncte pentru selectarea, din sursa data, a oricaror doua informatii care sustin punctul de vedere formulat. La punctul sase se acorda 1 punct pentru pertinenta argumentarii afirmatiei conform careia consolidarea statului roman modern s-a realizat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea şi prin adoptarea unei constitutii, s-au dat 2 puncte pentru selectarea oricarui fapt istoric relevant care sustine afirmatia data si un punct pentru utilizarea conectorilor care exprima cauzalitatea (deoarece, pentru ca etc.), respectiv a conectorilor care exprima concluzia (aşadar, ca urmare etc.).

In cazul subiectului 3 s-au acordat 30 puncte. 24 dintre acestea au fost oferite pentru informatia istorica, astfel: 2 puncte pentru precizarea oricarei ideologii totalitare din Europa postbelica, cate 3 puncte pentru mentionarea oricaror doua practici politice aplicate in perioada stalinismului in Romania, 2 puncte pentru mentionarea oricarui fapt istoric desfaşurat de regimul national – comunist in Romania, 3 puncte pentru prezentarea coerenta a faptului istoric mentionat, prin evidentierea relatiei istorice de cauzalitate şi utilizarea unui exemplu/ a unei caracteristici 1 punct pentru utilizarea doar a unui exemplu/ a unei caracteristici referitoare la faptul istoric mentionat. De asemenea s-au acordat cate 3 puncte pentru mentionarea oricaror doua actiuni prin care Romania se implica in relatiile internationale din a doua jumatate a secolului al XX-lea, 1 punct pentru formularea oricarui punct de vedere referitor la practicile politice democratice din Romania in a doua jumatate a secolului al XX-lea, 1 punct pentru pertinenta argumentarii punctului de vedere formulat, 2 puncte pentru selectarea oricarui fapt istoric relevant care sustine punctul de vedere formulat si un punct pentru utilizarea conectorilor care exprima cauzalitatea (deoarece, pentru ca etc.), respectiv, concluzia (aşadar, ca urmare etc.).

Totodata au fost oferite si 6 puncte pentru ordonarea şi exprimarea ideilor mentionate . Punctele au fost distribuite astfel: 2 puncte pentru utilizarea limbajului istoric adecvat, 1 punct pentru utilizarea partiala a limbajului istoric adecvat, 0 puncte pentru lipsa limbajului istoric. Totodata s-au mai dat 1 punct pentru structurarea textului (introducere – cuprins – concluzii), 0 puncte pentru text nestructurat, 2 puncte pentru respectarea succesiunii cronologice/ logice a faptelor istorice, 1 punct pentru respectarea partiala a succesiunii cronologice/ logice a faptelor istorice, 0 puncte pentru nerespectarea succesiunii cronologice/ logice a faptelor istorice, 1 punct pentru respectarea limitei de spatiu si 0 puncte pentru nerespectarea limitei de spatiu.

author avatar
Ionut Zgimbau
5.108 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger