AcasăNewsBAC. Subiecte „scurse” în timp real pe Internet. Deca: „Putem vedea consecințe...

BAC. Subiecte „scurse” în timp real pe Internet. Deca: „Putem vedea consecințe disciplinare serioase”

sursa foto: captură video

Probele scrise la examenul de Bacalaureat au început luni, iar după ce în prima zi a săptămânii absolvenții de liceu au dat testarea la limba și literatura română, marți a fost programată proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie.

Viteza cu care subiectele au ajuns pe Internet, luni, la scurt timp de la începerea examenului, nu a fost scăpată din vedere. Ligia Deca, ministrul Educației, a fost întrebată, marți, în timpul unei conferințe de presă, despre ce măsuri se iau după ce, la BAC, subiectele „s-au scurs în timp real” – în spațiul public, pe internet, în special.

Șefa de la Ministerul Educației a anunțat că a fost schimbată comisia de la Liceul Teoretic Decebal din Caransebeș.

„În cazul de ieri, într-adevăr, Inspectoratul Şcolar Județean de la Caraș-Severin a înaintat încă din cursul zilei de ieri Comisiei Naționale de Bacalaureat solicitarea de schimbare a Comisiei de la centrul de examen de la Liceul Teoretic Decebal din Caransebeș. Practic, comisia a fost schimbată. În paralel, continuăm demersurile de cercetare, ca să vedem totuși cine a fost implicat și care sunt consecințele”, a spus Deca.

Deca: Nu putem spune că au influențat în vreun fel corectitudinea examenului

Ministrul a ținut să precizeze că subiectele au fost făcute publice când elevii erau deja în sală. Dar că se vor lua măsuri pentru a nu mai exista abateri de la regulament.

„Și în celelalte cazuri, măsurile au fost similare: înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedesc că au făcut publice subiectele. Ele s-au făcut publice când elevii erau deja în sală, se aflau în condiții de siguranță, deci nu putem spune că au influențat în vreun fel corectitudinea examenului. Însă, într-adevăr, vom lua toate măsurile disciplinare în așa fel încât astfel de abateri de la regulament să nu se mai întâmple și cred că faptul că au fost atât de simplu identificate şi atât de repede s-a procedat cu măsurile luate ar trebui să descurajeze pe viitor astfel de practici”, a mai afirmat Deca.

Întrebată dacă ar putea exista demisii în acest caz, ministrul Ligia Deca a răspuns scurt: „Cred că putem vedea consecințe disciplinare serioase pentru cei care au făcut astfel de greșeli”.

author avatar
Andrei Coman
352 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger