AcasăNewsBAC 2023, sesiunea de toamnă. Anunțul Ministerului Educației, înainte de începerea probelor...

BAC 2023, sesiunea de toamnă. Anunțul Ministerului Educației, înainte de începerea probelor scrise: evaluare digitalizată

(sursa foto: newsbv.ro)

Probele scrise de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, încep miercuri, 16 august. Conform cifrelor oficiale, peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține „examenul maturității” în sesiunea august – septembrie din acest an.

Cu ce noutate vine această sesiune? Cu faptul că evaluarea – și anume corectarea lucrărilor candidaților – va fi digitalizată la nivel național.

Ministerul Educației anunță că, odată cu sesiunea august – septembrie 2023 a examenului național de bacalaureat – ale cărui probe scrise încep, așadar, miercuri, 16 august – generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților.

Care sunt, conform Ministerului, beneficiile evaluării digitalizate

„În sesiunile iunie – iulie 2022 și iunie – iulie 2023 ale examenului național de bacalaureat, respectiv ale evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, s-a pilotat evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise pentru candidații din județele Călărași și Dâmbovița.

Decizia de a generaliza evaluarea digitalizată este fundamentată pe beneficiile confirmate odată cu pilotarea, dintre care menționăm următoarele:

  • anularea costurilor pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării;
  • eliminarea birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării);
  • reducerea timpului de lucru destinat evaluării;
  • transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct;
  • scăderea riscului erorii umane în privința: calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afișării rezultatelor;
  • posibilitatea realizării unor analize complexe a rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau școli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor”, a transmis luni Ministerul Educației, într-un comunicat.

Minister: Lucrările vor fi scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise

Pentru a putea fi făcută această evaluare digitală vor fi folosite scanere, care se vor afla în fiecare centru de examen. Mai mult, Ministerul anunță că lucrările vor fi scanate în sălile de examen, la finalul probei scrise, dar nu oricum, ci în prezența candidatului.

„Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți.
Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații”, conform comunicatului Ministerului Educației.

Deca: Este un progres nu doar necesar, ci și firesc

Instituția condusă de către Ligia Deca menționează că procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de BACALAUREAT.

Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare națională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene, ci și firesc, în contextul evoluției tehnologice”, a spus Ministrul Educației, Ligia Deca.

Potrivit cifrelor venite de la nivelul Ministerului Educației, peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul național de bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2023, prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată.

Conform calendarului BAC-ului de toamnă, prima probă scrisă pe care o vor susține candidații, pe 16 august 2023, va fi cea la limba și literatura română – proba E.a).

author avatar
Andrei Coman