AcasăNewsBAC 2014. Tiparirea diplomele de Bacalaureat, oprita de o ancheta a DNA

BAC 2014. Tiparirea diplomele de Bacalaureat, oprita de o ancheta a DNA

Absolventii de liceu care au trecut cu brio de examenul de Bacalaureat de anul acesta sunt pusi intr-o situatie inedita.  Viitorii studenti nu stiu cand vor primi diplomele de Bac pentru ca tiparirea documentelor a fost suspendata in urma unei anchete a DNA.

Ministerul Educatiei Nationale este verificat de DNA de cateva luni bune, insa efectele incep abia acum sa se vada. Procurorii vor sa stie cum a fost posibil ca din 1991 pana in 2013, o singura firma privata sa tipareasca in fiecare an diplomele de Bacalaureat, fiind vorba de un contract anual de aproximativ jumatate de milion de euro pentru care nu s-a facut niciodata licitatie, ci doar incredintari directe.

In acest caz, s-a inceput urmarirea penala in rem pentru coruptie si evaziune fiscala, in urma acestei masuri Ministerul Educatiei Nationale stabilind ca diplomele nu vor mai fi tiparite pana la finalizarea anchetei. Astfel, singura dovada pe care o vor primi elevii, pentru a demonstra ca au trecut examenul de Bacalaureat este o adeverinta.

Ancheta le va pune bete in roate mai ales absolventilor care vor sa devina studenti peste granite. Ei au nevoie de diplomele tiparite pentru a-si putea inscrie dosarele, acte care nu pot fi obtinute. Cei de la Ministerul Educatiei spun ca ar putea tipari diplomele la Imprimeria Nationala, dar pentru acest lucru e nevoie de o serie de hotarari de Guvern.

Foto: ziuanews.ro

author avatar
Alina Costache
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger