AcasăNewsBAC 2011: Degetul sus pentru invatamantul romanesc!

BAC 2011: Degetul sus pentru invatamantul romanesc!

O absolventa de liceu din Deva da nota potrivita pentru toti cei care E VINOVATI de prabusirea sistemului educational de dupa 1989!

Pana acum Bac-ul era poezie; site-uri dedicate: www. fituica.com, www fituica.ro, www.fituici-bacalaureat.ro, www. copiat.ro, www.articole-copiat.ro etc unde ti se rezolvau toate problemele. Profesorii erau cu trup, suflet si suflat langa elevii lor. De notele la bacalaureat depindea clasificarea liceului si clientela de la meditatii.

In 2011 s-a fraudat mai putin. Promovabilitatea la Bac a scazut cu peste 20% fata de anul trecut. Si, deodata, ne-am inflamat cu totii. Am descoperit, brusc, ca sistemul de invatamant romanesc este in criza.

Suceava si Harghita, cu promovabilitate de 65%, respectiv 64% sunt fruntase de departe. Banatul a ajuns cu „fruncea” sparta, dupa ce nici unul din trei nu a luat Bac-ul (promovabilitate 31,79%). Nici junii Mitici din Capitala nu au rupt gura targului, abia ajungand la 40%! Ministrul Funeriu zice ca se vad efectele noii Legi a Educatiei. Toti ministrii au zis asa. Unul nu s-a simtit bine pana nu a intors cu fundul in sus tot ce a facut predecesorul. (Cu o plecaciune admirativa a redactiei spre neuitata Cati Andronescu, zisa Abramburica, recordmena la modificari ale schimbarilor).

Este cea mai mica promovabilitate din 1989 incoace. Exista 20 de licee unde nici un elev nu a luat Bac-ul. Altele, destule, unde au luat cate un elev, doi. De ce mai exista? De ce nu au fost inchise pana cum? De ce contribuabilii scot bani din buzunar ca sa mentina in viata asemenea cadavre? Simplu: pentru a da de mancare clientelei politice. De cateva saptamani, suntem bombardati cu reclame despre minunate universitati, de pe tot cuprinsul tarii, care momesc studentii. Nu mai e catun sau MAT (Magazin de Aprovicare sa nu fi devenit centru universitar. Un sinistru echilibru apasa peste educatia romaneasca: cu cat creste numarul de dobitoci scosi din malaxorul scolar, cu atat se inmultesc universitatile. Explicabil: aici ilustri politicieni agramati primesc bani grei doar sa apara pe statele de plata. Un nume greu asigura protectie. Nu te inchide nimeni daca ai niscai ministri profesori! Adrian Nastase, cand era premier, nu era atat de prins (n-am gasit alta vorba!) incat sa nu apara pe statele de plata la cateva universitati. In fiecare mandat sunt vreo 50-60 de parlamentari, pasionati de dascalie. Consiliile judetene si locale sunt ticsite de „Domni Trandafir”.

Copiii dau nota cuvenita regimului

Laura din Deva a luat Bac-ul. „A fost greu, dar nu atat de greu incat sa nu il iau cu nota acceptabila”, ne-a spus ea pe Facebook. Laura e frumoasa si desteapta, iar gestul ei de revolta la adresa invatamantului romanesc este unul istoric: cu degetul mijlociu in sus, unghia vopsita in rosu-galben-albastru, ea da nota cuvenita regimului. Asa cum o facea micul Gavroche infasurat in tricolor, in 1989, pe baricada la Inter. Cat mai exista un Gavroche sau o Laura, inca mai sunt sperante!

 

author avatar
Adrian Patrusca
2.329 afisari

5 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger