AcasăNewsBabele din martie: Cum sa alegi ziua care iti va spune cum...

Babele din martie: Cum sa alegi ziua care iti va spune cum iti va merge tot restul anului

Perioada 1-9 martie este cunoscuta in popor sub denumirea de „Zilele Babei Dochia” sau „Zilele Babelor”.

In aceasta perioada, romanii au obiceiul sa isi aleaga o zi, adica o „baba”. In functie de cum va fi vremea in ziua aleasa, asa va fi anul respectiv pentru ei.Primele zile din luna martie sunt considerate a fi foarte schimbatoare, unele fiind prea calduroase, iar altele friguroase. Se pare ca traditia „babelor” a aparut din mitul Babei Dochia, unul cel mai vechi si reprezentative din cultura romaneasca. In trecut, anul incepea pe 1 martie, iar Baba Dochia apare ca intruchiparea anului vechi, care este pe sfarsite si trebuie sa moara. Potrivit crestinortodox.ro, moartea Dochiei in ziua de 9 martie se considera hotarul dintre iarna si primavara. Astfel, perioada intre 1 si 9 martie reprezinta intervalul de timp in care Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a „muri spre renastere”. De aceea se aleg si „babele” in intervalul 1-9 martie.

Potrivit legendelor, Baba Dochia avea o nora pe care o chinuia de cate ori putea. Intr-o zi de 1 martie, a trimis-o sa spele lana – sa o transforme din neagra in alba. Povestea spune ca fata a fost ajutata de un inger, care i-a dat o floare alba si i-a spus sa spele lana cu ea. Dupa ce Baba Dochia isi vede nora cu floarea in mana, decide sa plece cu oile la munte, fiind convinsa ca a venit primavara.

Baba Dochia imbraca noua cojoace de blana si urca cu oile pe munte. Tot urcand ii este cand prea cald, cand prea frig, asa ca dezbraca pe rand cojoacele. Cand ramane fara niciunul, vine gerul si baba Dochia ingheata. Dumnezeu o transforma atunci in stanca, impreuna cu oile. Traditia spune ca acestea ar fi „Babele” din Muntii Bucegi, din zilele noastre.

Traditia spune ca in perioada 1-9 martie, fiecare persoana are o „baba”. Data acesteia se calculeaza in functie de ziua nasterii. De exemplu, daca esti nascut in ziua de 27, baba ta va fi 2+7=9, adica 9 martie.

Exista si posibilitate alegerii unei „babe”, la intamplare. Inainte de 1 martie iti alegi o zi in intervalul 1-9 martie. Vremea din acea zi iti va arata cum iti va merge tot anul.

Daca afara este frig si intunecat, vei avea un an mai prost, dar daca in ziua aleasa va fi cald si soare, vei avea un an minunat. Insa, daca va ninge, vei avea parte de belsug.

author avatar
Andra Nesu
3.321 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger