AcasăNewsAzilurile, focarele morții

Azilurile, focarele morții

Soarta bătrânilor refuzați de spitale

Aproximativ jumătate din decesele provocate de coronavirus au loc în aziluri, arată un studiu al London School of Economics bazat pe date oficiale din cinci ţări europene – Belgia, Franţa, Irlanda, Italia şi Spania.

Soarta bătrânilor refuzați de spitale

Imaginea cea mai clară a mortalităţii cauzate de coronavirus în aziluri o oferă Irlanda, unde există un sistem centralizat de colectare a informaţiilor privind epidemia de COVID-19. Până sâmbăta trecută, se consemnaseră 6444 de cazuri şi 288 de decese, din care 1556 – adică 54% – în rândul celor aflaţi în instituţii de îngrijire. În Belgia, cele mai recente date indică 1405 decese din aceeaşi cauză în aziluri, reprezentând 42% din numărul total. În Spania, pe baza informaţiilor preluate de presă de la guvernele provinciilor timp de o lună, până la 8 aprilie, procentajul este de 57% (8345 de morţi în aziluri de bătrâni). În Italia, dintr-un studiu în 577 de aziluri (10% din instituţiile respective), s-a extrapolat o proporţie de 53%.

În Franţa, datele de la ministerul sănătăţii duc la un rezultat de 44,6%. Aceste date – colectate de LTCPN (Long Term Care Policy Network), o reţea internaţională pentru politicile de îngrijire pe termen lung – au fost publicate după ce lideri ai mediului de afaceri britanic au susţinut că din bilanţurile oficiale sunt eliminate decesele bătrânilor instituţionalizaţi. O organizaţie de îngrijire a estimat că în Regatul Unit au murit în aziluri peste 1000 de oameni, iar baroneasa Altmann (Rosalind Miriam Altmann, membră a Camerei Lorzilor) a scris în ziarul Daily Mail că rezidenţii din azilurile pentru vârstnici refuzaţi de spitale sunt ‘abandonaţi ca mieii la tăiere’.

Noul coronavirus, de 10 ori mai letal decât gripa porcină

Virusul este de zece ori mai mortal decât cel responsabil de gripa de tip A(H1N1) apărută la sfârşitul lunii martie 2009 în Mexic, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii , lansând un apel la o ieşire „lentă” din izolare. Dacă pandemia declanşată de noul coronavirus a făcut aproape 115.000 de morţi în lume de la apariţia sa în decembrie în China, gripa A(H1N1) ucisese 18.500 de persoane, conform OMS, dar revista medicală The Lancet a estimat numărul morţilor între 151.700 şi 575.400. În fiecare an gripa aşa-zisă sezonieră face între 250.000 şi 500.000 de morţi, potrivit autorităţilor sanitare mondiale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger