AcasăNewsAvocatul Poporului și alte două instituții atrag atenția: Certificatul verde discriminează și încalcă...

Avocatul Poporului și alte două instituții atrag atenția: Certificatul verde discriminează și încalcă drepturi fundamentale!

Florin-Citu-certificatul-verde-european

Legea certificatului verde, care a picat luna trecută în Senat și care urmează să fie votată până mâine în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților este discriminatorie și încalcă drepturi fundamentale, atrag atenția patronatele, sindicatele și Avocatul Poporului.

Avizele și punctele de vedere juridice, exprimate în documente oficiale ale Consiliului Legislativ, ale Avocatului Poporului sau ale Consiliului Economic și Social arată că și numai pentru o singură categorie profesională, cum era inițial propunerea, această măsură discriminează, încalcă dreptul la muncă, la viață privată și la integritate corporală.

Angajatul ar putea fi suspendat până la vaccinare

Astfel, prin instituirea obligativității certificatului verde, anumite persoane sunt puse în imposibilitatea de a realiza veniturile necesare pentru subzistență.

PNL, UDMR și USR doresc ca prin acest proiect să se instituie sancțiuni aplicabile angajaților care nu se vaccinează sau nu se testează periodic pe banii lor, până la desfacerea contractului de muncă, după 30 de zile. PSD, însă, aprobă doar suspendarea acestui contract de muncă, până când salariatul este „convins” să se vaccineze sau să-și plătească testele, pentru a avea dreptul să muncească.

Ce spune CES și Avocatul Poporului

Partea patronală (reunită în CES alături de sindicate) a avizat favorabil, cerând, însă, pentru angajați testarea periodică obligatorie și gratuită, „având în vedere faptul că vaccinarea nu împiedică transmiterea virusului în comunitate”.

De cealaltă parte, sindicatele au dat aviz negativ proiectului, care „instituie o discriminare între cei vaccinați cu un vaccin gratuit, plătit de stat, și cei care trebuie să-și plătească testarea pentru a-și putea desfășura activitatea profesională”.

În documentul citat de jurnalul.ro se arată că „potrivit Strategiei de Vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin HG 1031/2020, în România, vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită”, iar „Legea 53/2003 privind Codul Muncii garantează că accesul la locul de muncă al persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2”.

”Niciun angajat nu poate fi condiționat de angajator să se vaccineze!” – Avocatul Poporului

Sindicatele amintesc chiar de un punct de vedere al Avocatului Poporului, potrivit căruia „niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze. (…) Vaccinarea este un act medical bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării de către angajator se situează în afara cadrului legal”.

Tot Avocatul Poporului spune că „soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă, sub sancțiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia, reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurări normelor de protecție socială, fiind măsuri lipsite de proporționalitate, inadecvate scopului urmărit, abuzive și inaplicabile”.

author avatar
Alina Costache