AcasăNewsAvocatul Poporului: Privatizarea Sănătății încalcă, grav, Constituția

Avocatul Poporului: Privatizarea Sănătății încalcă, grav, Constituția

Alocarea banilor publici sistemului privat închide spitalele publice

Ordonanța lui Costache, prin care privatizează sistemul de sănătate, a fost atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului. Argumentele principale au fost legate de faptul că actul normativ este în contradicție cu Constituția și afectează grav dreptul la sănătate al cetățenilor români.

Alocarea banilor publici sistemului privat închide spitalele publice

Ordonanța de urgență 25/2020 a Guvernului Orban a fost făcută praf de Avocatul Poporului, care a depus la Curtea Constituțională o acțiune de Excepție de neconstituționalitate. Astfel, potrivit Avocatului Poporului, ordonanța încalcă dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la asistență medicală în unitățile sanitare de stat, prevăzute de art. 34 alin (2) si art. 47 alin. (2) din Legea fundamentală. ”În condițiile în care mare parte din finanțarea de la bugetul de stat va fi transferată către sectorul privat, efectele pe termen mediu și lung vor conduce la sărăcirea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-și permit accesarea serviciilor private. Domeniul reglementat de către actul normativ sus-menționat este unul de interes public, iar în privința serviciilor medicale de urgență chiar un domeniu de interes strategic al statului”, se arată în Excepția de neconstituționalitate depusă la CCR. Avocatul Poporului mai observă faptul că nu există un sistem concurențial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate și cei privați, primii fiind supuși unor condiționări legale și administrative. Spre exemplu, sectorul comercial achiziționează materialele și medicamentele după reguli proprii, fără a fi obligat să respecte legislația în domeniul achizițiilor publice, pe când sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, în conformitate cu legislația achizițiilor publice, iar depunerea contestațiilor, de către oricine, inclusiv de către concurenți, este unul din motivele blocării multora din aceste achiziții și întârzierii lor. Ca atare, în situații de finanțare similară sau chiar de subfinanțare a spitalelor publice, există riscul unui fenomen de migrație a medicilor și a pacienților dinspre spitale publice înspre spitalele private. O altă critică majoră este că prin O.U.G. nr. 25/2020 se liberalizează sistemul medical de urgență fiind deschisă finanțarea publică pentru tratamentul cazurilor de urgențe critice de către sistemul privat. În context, Avocatul Poporului apreciază că, în condițiile unei finanțări unice, provenind de la bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale, scindată la un număr nedefinit de unități sanitare de urgență, rezultatul va fi închiderea unităților sanitare publice de urgență, cu consecința încălcării principiului solidarității, a dreptului la ocrotirea sănătății în unitățile sanitare de stat. Drept urmare, statul, prin autoritățile sale, devine culpabil pentru nerespectarea obligației constituționale de asigurare a dreptului la asistență medicală în unitățile de stat, susține Avocatul Poporului.

Spitalele private urmăresc doar profitul

Avocatul Poporului arată în acțiunea deschisă la CCR că spitalele și clinicile private au drept scop doar maximizarea profiturilor și că acest lucru nu trebuie făcut din bani publici. ”Deși în aparență, prin noua soluție legislativă se urmărește accesul nediscriminatoriu la serviciile medicale oferite de furnizorii de servicii publice și privați, în cadrul programelor naționale de sănătate, în realitate, în condițiile transferării finanțării și resursei umane către sectorul privat, efectele pe termen mediu și lung vor conduce la pauperizarea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-și permit accesarea serviciilor private. În realitate, cele două categorii de furnizori de servicii medicale nu se află pe poziții de egalitate pe piața serviciilor medicale, tocmai pentru că serviciile medicale private sunt oferite de agenți economici privați, proprietarii spitalelor private urmărind maximizarea profitului obținut în activitățile desfășurate, ceea ce reprezintă un scop legitim, atât timp cât nu se desfășoară prin finanțare publică, din bugetul de stat, și în competiție neloială cu prestatorii de servicii medicale din sistemul public”, se arată în Excepția de neconstituționalitate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.096 afisari

17 COMENTARII

  1. lasa nene avocat, ei tot ce stie aia face,ce conteaza constitutia, se confunda cu prostitutia, ai prins-o pasta, lasai asa, ca la prostitutie nui intrece neam nimeni

    • LASAI asa , ai prins-o PASTA , NUI intrece . CU CE TUPEU POSTEZI , AGRAMATULE ? Nici macar nu incepi cu majuscula , te trezesti pe miriste , cum dreaqu te rabda pamantul , fudulule ? Marh la scoala , e plina lumea de prosti si analfabeti functional ca tine !

        • Prapaditule , ai vrea tu sa ajungi LIBRAL , analfabetii functionali sunt aia de pe RTV si Antena 3 unde stai si tu cu ochii bulbucati cand ti se acreste de Sputnik !

    • Ciolacu a declarat batjocoritor : ” EU ASTEPT ROMANIA NORMALA IN CONTINUARE .” REPLICA : ” Romania va fi NORMALA atunci cand majoritatea PSD nu va mai putea SA O TRATEZE CA PE O FEUDA ! ALEGERILE ANTICIPATE SUNT CRUCIALE PENTRU VIITORUL NOSTRU ! O TARA NORMALA este aceea in care un om harnic si istet NU DEVINE BATAIA DE JOC A UNUI IMBOGATIT CARE A FURAT O VIATA INTREAGA . Dintr-o tara normala nu pleaca milioane de cetateni pentru ca SUNT SATUI SA FIE INVITATI / SANTAJATI SA PUPE INELUL PSD ! O TARA NORMALA ESTE ACEEA in care conteaza sa ai 7 ani de-acasa , in care pupi mana unui invatator , NU A UNUI TRADATOR , A UNUI PRADATOR SAU A UNUI INFRACTOR . O TARA NORMALA este aceea in care fiecare are loc de munca DEOARECE IL MERITA . In Romania , TOTI TRANTORII , TOTI CORUPTII , TOTI NEPRICEPUTII CARE AU VIATA DE LUX SUNT INLATURATI , NU PROMOVATI . INTR-O TARA NORMALA TAMPITII SUNT TRATATI CA ATARE ! O TARA NORMALA este aceea in care trebuie sa castige o functie un om care are viziune , nu unul care da din coate . O TARA UNDE POLITICIENII FAC LEGI PENTRU A SCAPA DE DE INCHISOARE NU ESTE NORMALA ! O TARA UNDE NESIMTITII SE UITA DE SUS LA SARACII CARE SUNT SARACI DEOARECE AU FOST JEFUITI NU ESTE NORMALA . ROMANIA VA FI NORMALA ATUNCI CAND MAJORITATEA PSD NU VA MAI AVEA MILOACE SA O TRATEZE CA PE O FEUDA !! ALEGERI ANTICIPATE !!! ”

      • Nicusor Dan si Florin Citu se vor bate pentru Primaria Capitalei ! FIREA NU VA CANDIDA ! PMP va sprijini candidatul PNL !

  2. Noua lege a sanatatii…

    Bula la bucatarie. O clipa de neatentie la tocat zarzavaturi si sangele
    incepe sa curga. Bula ia repede o carpa, infasoara degetul si fuga la
    spital.
    Intra la U.P.U. (unitatea de primire urgente) si vede doua usi: „Bolnavi” si”Accidentati”. Ca un cetatean disciplinat ce este, Bula intra la
    „Accidentati”. Acolo, ce sa vezi? Alte doua usi: „Cu sangerare” si „Fara sangerare”. Asa cum era firesc, intra la „Cu sangerare”. Alte doua usi:”De importanta vitala” si „Fara importanta vitala”. Deschide usa „Fara importanta vitala” si se trezeste iar in strada …
    Pleaca nervos acasa unde familia il intreaba:
    – Ei, Bulă, te-au tratat bine?
    – Nu s-a uitat nimeni la mine, dar organizarea e beton … !!!!!

    • Reuters : Pe data de 20-02-2020 , guvernul italian a obtinut votul de incredere al Senatului pe un proiect de lege CARE LE VA FACILITA MAGISTRATILOR UTILIZAREA SOFTURILOR DE SPIONAJ IN ANCHETELE PRIVIND CORUPTIA IN SECTORUL PUBLIC . De ce credeti ca hotii nostri din Parlament se opun protocoalelor cu SRI ? De-asta e imperios necesar ca DNA SA FIE DOTATA CU CEA MAI SOFISTICATA SI PERFORMANTA TEHNICA OPERATIVA , toti care dispun de banul public sa fie urmariti si ascultati 24/24 de ore . Daca vor viata privata sa nu se zbata cu atata inversunare sa acceada la banul public , se pot angaja la privat unde nu-i asculta nimeni . Cine credeti ca se opun disperati ? Aia care au intrat la stat cu buzunarele goale si dupa un an participa la vanatoare selecta , au amante tinere si pleaca in vacante exotice cu conturile doldora . De unde ? De pe spinarea idiotilor care i-au votat sa-i persifleze si sa le rada in nas !

  3. Suportam ce am foet nevoiți sa alegem dintre o proasta și un prost. Am ales Raul cel mai mic adică un prost care acum ne sfidează, își bate joc de constituție și face jocurile Germaniei.
    Primul distrugerea sistemului sanitar care și asa era ca vai de el.
    Urmează distrugerea sistemului energetic și altele….

  4. Liberalii, nu se dezic, vor transforma Romania intr-o vacuta numai buna de muls in folosul propriei gasti, si toate astea vor fi facute datorita votului acordat.
    Romanii si-au dat votul, si voi le bagati mana in buzunar, spre folosul clicilor voastre hulpave.
    Dintre votantii vostri nu observa nimeni ce se intampla ? Nu se revolta nimeni de privatizarea romaniei pe seama romanului, mai ales a celor aflati in suferinta. Ne complacem doar ca traim intr-o democratie liberala.

  5. Noroc cu mine , din Tiraspol observ ce se intampla pe tot globul si ma revolt , nu oricine poate fi mancurt fericit in dictatura din zoopark , la dreaqu cu democratia liberala , eu vreau sa sug de la gasca pesederasta (care imi da peste norma si la discretie ) bui-bui si laptisor de matca . Ma complac in infantilism , sug biberoane zbarlite si evit coronavirusul deghizandu-ma in cap de plua cu capison durex . Antrenamentele la rece le fac sub burta calului lui Suvorov din piata Tiraspol , am pometii supti de la de la sistemul biela-manivela si schimonoselile faciale . Daca aveti deregleri hormonale si bilele umflate , apelati la Kostyuska Sugiuk , cabinetul 00 din boschetii din spatele peronului , zurlia rujata cu peruca violet si mustata , va rezolv bastree . Pupici !

  6. Dragii mei, se simte in PNL cum ONANISTII au preluat puterea in partid, toate aceste schimbari noi, in bine, lor li se datoreaza. Numai datorita ONANISTILOR partidul va renaste, si va ajunge pe noi culmi, nici de ei stiute. Poate propun un OUG pentru proclamarea zilei ONANISTULUI LIBERAL, ca zi libera pentru Romani, sa fie trecuta si in Calendarul Bisericesc, sa i se faca slujbe Liberalului mult ONANIST. Doamne ajuta !

    • Sunt CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , campion absolut la ONANISM , cu slujba si fara slujba bisericeasca , cu OUG si fara OUG . In timpul liber tai frunza la caini , postez verzi si uscate in presa romaneasca si execut matanii evlavioase cu fruntea la buric . Chiar acum am o lucrare , ii bag un menuet scurt de Prokofiev la flautul zbarlit cu gusa unui navetist statut din Rabnita si ii sorb cu nesat propolisul balsam !

  7. Da, ce fac Onanistii astia este corect ? Iau de la Stat si dau la privat unde ei lucreaza, zau asa, cand s-a mai pomenit asa ceva ? Da toti mucles, mai ales stoarfele de # igsti, au ordin pe unitate, sau n-a mai avut caseiera banii, sa taca. Bine Bibicule, toti s-au invata sa prosepere, pe seama Bugetului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger