AcasăNewsAvocatul Poporului nu se lasă: atacă la CCR Ordonanța privind starea de...

Avocatul Poporului nu se lasă: atacă la CCR Ordonanța privind starea de urgență

Avocatul Poporului a sesizat la Curtea Constituțională prevederi din două OUG privind regimul stării de urgenţă, mentionând că exigențele statului de drept impun ca garantiile juridice ale drepturilor prevăzute de Constitutie în beneficiul cetățenilor să fie utilizate potrivit scopului pentru care au fost instituite.

“Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c indice 1) – f) şi art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său”.

Prevederile art. 14 lit. c indice 1) – f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 sunt neconstituţionale, întrucât permit Preşedintelui României să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenţia legiuitorului primar sau a celui delegat prin modificarea unor legi organice şi prin restrângerea efectivă a exerciţiului drepturilor omului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor