AcasăNewsAvocatul Poporului ataca la CCR legea cartelelor pre-pay

Avocatul Poporului ataca la CCR legea cartelelor pre-pay

Legea cartelelor pre-pay a fost atacata de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala, pe ratiuni legate, precum ocrotirea vietii intime si faptul ca actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabillire a duratei stocarii datelor cu caracter personal.

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu o obiectie de neconstitutionalitate avand ca obiect Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice”, se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului.

In opinia Avocatului Poporului, aceasta lege contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) si art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei.  „In sustinerea obiectiei de neconstitutionalitate, Avocatul Poporului arata ca solutia legislativa referitoare la obligatia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioada de 6 luni de la data retinerii acestora este afectata de un viciu de constitutionalitate din perspectiva considerentelor retinute in Decizia Curtii Constitutionale nr. 1258/2009. Totodata, se apreciaza ca Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice si principiului proportionalitatii prevazut expres de art. 53 alin. (2) din Constitutie”, se mai arata in comunicat.

Avocatul Poporului subliniaza ca legea nu reglementeaza criteriile obiective pe baza carora trebuie stabilita durata stocarii datelor cu caracter personal, astfel incat sa fie garantata limitarea sa la strictul necesar. In acest sens, se considera ca legea criticata nu prevede garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a datelor cu caracter personal.

Camera Deputatilor a adoptat in 2 iulie, cu 195 de voturi „pentru”, 20 de voturi „impotriva” si 75 de abtineri, initiativa legislativa care obliga detinatorii de cartele telefonice preplatite (prepay) sa-si prezinte datele personale de identificare.

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a decis, marti, ca Legea 82/2012, cunoscuta drept legea ”Big Brother”, este neconstitutionala, hotararea fiind luata in unanimitate.

Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

Foto: europeanul.org

author avatar
Alina Costache
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger