AcasăNewsAvocații blochează conturile MAI. Ce se întâmplă cu salariile?

Avocații blochează conturile MAI. Ce se întâmplă cu salariile?

Polițiștii nu mai au încredere în promisiunile ministrului Marcel Vela

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a semnat un contract cu o mare casă de avocatură, care va trece la executarea silită a Ministerului Afacerilor de Interne pentru neacordarea drepturilor salariale. Executarea se va face prin blocarea conturilor ministerului până la efectuarea plăților datorate polițiștilor.

Polițiștii nu mai au încredere în promisiunile ministrului <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagmarcel vela title=Marcel Vela data wpil keyword link=linked>Marcel Vela<a>

Speriat, probabil, de faptul că sindicaliștii din poliție au apelat la o mare casă de avocatură pentru a executa silit ministerul, Marcel Vela a publicat ieri un proiect de act normativ prin care ar urma să egalizeze salarizarea la nivel maxim a polițiștilor. Actul normativ nu este nici proiect de ordonanță, nici de hotărâre de guvern, forma de promovare a proiectului fiind stabilită după acordarea votului de încredere noului Guvern de către Parlament, susține ministrul Vela în nota de fundamentare a proiectului. Sindicaliștii arată însă că proiectul nu are niciun fel de valoare și că reprezintă un pas în lateral al Ministerului Afacerilor Interne, având în vedere faptul că nu mai era nevoie de niciun act normativ suplimentar, ci doar de aplicarea Decizie 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. ”Proiectul ăsta a fost dat ca să ne tempereze pe noi, pentru că acest Guvern nu mai poate emite ordonanțe de urgență. Lucrul acesta trebuia făcut în 25 ianuarie, dar ei l-au pus acum pe site ca să ne arate nouă că există. Noi am încheiat contract cu o mare casă de avocatură pentru a pune în executare silită MAI. Ordonanța 114 nu mai poate fi amendată decât în Parlamentul României, dar asta este o chestie de durată. Casa de avocatură și-a asumat că va suporta tot ce înseamnă costuri cu privire la executarea silită, urmând să le recupereze din buguetul MAI. În opinia mea, ministerul trebuia să pună în aplicare Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, fără alte ordonanțe, iar din experiența pe acer o avem toate acestea înseamnă un pas lateral, o tragere de timp”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Fără o suplimentare urgentă a bugetului MAI, blocarea conturilor Ministerului Afacerilor Interne va crea însă o mare problemă în ce privește acordarea salariilor la zi ale polițiștilor.

Sporuri de fidelitate, studii și pericol

Potrivit proiectului de act normativ care completează Ordonanța 114/2018, cuantumurile salariilor de funcție aflate în plată pentru polițiști se vor recalcula, iar majorările salariale se vor raporta la acestea. Majorările vor avea în vedere  valoarea corespunzătoare sporului de fidelitate prevăzut de legislația în vigoare până la data de 31 decembrie 2009, valoarea corespunzătoare sporului pentru absolvirea instituțiilor de învățământ superior, cu diplomă de licență, prevăzut de legislația în vigoare până la data de 31 decembrie 2009, precum și valoarea sporului pentru condiții de pericol deosebit prevăzut de legislația în vigoare până la data de 31 decembrie 2009, la nivelul maxim aflat în plată pentru aceeași funcție, gradație, vechime în funcție sau în specialitate, după caz, precum și pentru același grad, dacă se desfășoară activitatea în aceleași condiții. ”Recalcularea vizează și perioada de 3 ani, calculată până la 30 ianuarie 2020. În cazul personalului în activitate recalcularea se menține și după data respectivă, lunar, corespunzător condițiilor în care se desfășoară activitatea și în conformitate cu prevederile legale în vigoare. După recalcularea cuantumurilor/valorilor salariilor de funcție aflate în plată pentru polițiști se recalculează și cuantumurile sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii în vigoare, din salariul brut lunar, ținând cont în mod corespunzător de evoluția legislativăa măsurilor fiscal-bugetare adoptate cu privire la aceste drepturi”, se arată în proiectul de act normativ al MAI.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
30.762 afisari

4 COMENTARII

  1. Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual din M.A.I nu a incheiat contract cu nici o ,,casa de avocatura. In schimb, are de 11 ani un contract cu Cabinet Individual de Avocat Ioan Georgescu. El este avocatul care va executa statul si va recupera drepturile politistilor asa cum o face de peste 10 ani.

  2. Adică „duamna” Claudia Marcu, (căreia i se trage în ruc cu arcu’), minte sau nu spune drept!? Mănâncă cu polonicul!?
    Nu se poate!!!

  3. Proiectul MAI se refera doar la politisti. Pare destul de clar faptul că în cazul aplicării vor urma sute de acțiuni în instanță, pentru discriminare, ale angajaților din celelalte sructuri ale MAI(pompieri, jandarmi,etc.).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger