În noianul de acțiuni corporatiste care au ocolit conceptul de bază al Aviației “Safety first” (Siguranța înainte de orice) și care au condus la catastrofe precum cele cu avioanele Boeing 737 MAX, și nu numai, iată că apare și o luminiță la capătul tunelului. Potențialul unei catastrofe nu poate fi subestimat dar poate fi redus prin măsuri de siguranță, care măsuri, însă, costă, și nu puțin!
Prima ușă
În urma catastrofelor petrecute în America în fatidica ei zi de 11 septembrie 2001 s-au luat mai multe măsuri imediate de creștere a siguranței și securității zborului printre care introducerea ușii blindate de acces în cockpitul avioanelor. Trebuie să știm cu toții că în acest moment cabina de pilotaj este bine protejată, cu o ușă antiglonț și antigrenade care opresc accesul potențialilor teroriști folosind un sistem de închidere și zăvorâre care poate fi deblocat doar din interior, ceea ce face cabina de pilotaj și mai sigură. Chiar și codurile de acces de urgență introduse în exterior pot fi anulate de piloți, în cazul în care o însoțitoare de bord este forțată sub constrângere să solicite acces de urgență astfel încât ar părea ca această ușă ar fi suficientă pentru prevenirea oricărei „încălcări nefaste” ale regulilor de acces în cabina de pilotaj, așa după cum le cataloghează FAA.
A doua ușă
Necesitatea apariției unei a doua uși de securitate a plecat de la incidentul de securitate petrecut în la bordul unui avion al companiei americane JetBlue care zbura pe ruta Boston – San Juan când un pasager violent a dat navala efectiv spre cabina de pilotaj, strigând în limbile spaniolă și arabă că vrea să fie împușcat. Exact în momentul în care acest individ periculos se îndrepta în fugă pe culoar spre cockpit, unul dintre piloți a deschis ușa dorind să iasă pentru a merge la toaletă. Posibilul dezastru a fost evitat doar pentru ca o însoțitoare de bord cu reacții rapide a ieșit în fața atacatorului și a reușit pe moment să il împingă înapoi pe acesta și apoi să încerce să îl imobilizeze.
Însoțitorul de bord respectiv a fost ulterior strangulat și lovit cu piciorul în piept în timp ce încerca să-l imobilizeze pe pasager, fiind necesare două perechi de manșete flexibile și cel puțin șase extensii de centuri de siguranță, precum și de cravata unuia dintre însoțitorii de bord pentru a il imobiliza cu succes pe pasagerul violent și agresiv. Sindicatele pilotilor americani consternați de petrecerea și gravitatea acestui caz au reacționat imediat arătând ca dacă industria aviatică ar fi ascultat apelurile lor de zeci de ani pentru o mai mare securitate în cabina de pilotaj, nu ar fi existat nicio șansă ca acest pasager să poată intra în cockpit. Ca atare cererea pilotilor americani de introducere a acestei a două uși de siguranță a fost agreată de către Congresul SUA. Mai mult decât atât, deși ideea nu este nouă, ca răspuns la tragicul accident al Germanwings din 2015, o companie aeriană a contactat anchetatorii francezi ai accidentelor cu informații despre o barieră secundară în cabina de pilotaj pe care au folosit-o pe aeronava lor Airbus A320 dar care nu există montată pe avionul prăbușit.