AcasăNewsAvertizare de la CFR: luați-vă bilete cu 30 de zile înainte!

Avertizare de la CFR: luați-vă bilete cu 30 de zile înainte!

Oamenii se plâng de condițiile inumane din trenurile CFR

Românii care vor să meargă cu trenul trebuie să își cumpere bilete cu 30 de zile înainte de ziua călătoriei. În caz contrar, aceștia riscă să nu mai poată găsi niciun loc la casele de bilete, chiar și cu două zile înainte de plecare, anunță compania CFR Călători.

Oamenii se plâng de condițiile inumane din trenurile CFR

Intrarea în plin sezon estival creează mari probleme celor care vor să se deplaseze cu trenul, din cauza numărului insuficient de vagoane pe care le are la dispoziție CFR. Deși compania a comunicat că a pus la dispoziție tot parcul de material rulant, cele 1050 de trenuri cu doar 900 de vagoane nu reușesc să facă față afluxului extrem de mare de călători. ”În acest sezon estival, CFR Călători operează trenurile la capacitatea maximă de transport, tehnic disponibilă. Zilnic, sunt puse în circulație peste 1050 de trenuri care asigură serviciul public de transport feroviar de pasageri. În prezent, cererea de transport feroviar de călători este în creștere, tot mai multe persoane optând pentru călătoria cu trenul datorită accesibilității, prețurilor atractive practicate (reduceri tarifare, facilități de transport, oferte de călătorie adaptate fiecărei grupe de vârste și categorii sociale), precum și a siguranței și securității oferite pe timpul călătoriei. În perioada imediat următoare vor aparea vârfuri importante de trafic ce vor solicita la maximum capacitatea de transport pusă la dispoziție, pe rutele Valea Prahovei, Litoral, dar și punctual spre și dinspre Bonțida (județul Cluj), cu ocazia Festivalului „Electric Castle” din perioada 17- 21 iulie 2019, și spre și dinspre Cluj Napoca – cu ocazia Festivalului „Untold” din perioada 01-04 august 2019. Pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute generate de epuizarea locurilor, CFR Călători recomandă pasagerilor să își programeze din timp călătoria către destinațiile dorite, să folosească toate trenurile puse la dispoziție de CFR Călători din graficul unei zile de circulație și să îşi cumpere cu anticipație legitimaţiile de călătorie”, se arată într-un comunicat al CFR.

Vagoane insuficiente

Conducerea CFR Călători susține că a suplimentat numărul de vagoane la trenurile spre Litoral, însă un exemplu care contrazice acest lucru este trenul Interregio 1929, care circula pe ruta București-Brașov și retur, cu trei vagoane. Din 19 iunie, trenul și-a prelungit ruta până la Constanța, pe perioada sezonului estival, însă numărul de vagoane a rămas la fel. Consecința este o supraaglomerare a trenului, călătorii ajungând să stea efectiv unii peste alții, mai rău ca în trenurile spre Auschwitz. ”Am anunțat încă din primăvară că în perioada 15 iulie-15 septembrie ne așteptăm la o creștere semnificativă a numărului de călători care merg spre Litoral. Noi am ținut să subliniem importanța vânzării cu aniticipație și rezervării cu anticipație pentru că, totuși, capacitatea asta de transport are și ea o limită, iar în perioada de sfârșit de săptămână cam totul se alocă în zonele cele mai solicitate, astfel încât să avem o satisfacție cât mai mare a călătorilor”. Adrian Vlaicu, purtător de cuvânt CFR Călători.

Aerul condiționat, defectat de aglomerație

Despre aerul condiționat din vagoane care este, de cele mai multe ori, defect sau funcționează la capacitate scăzută, reprezentanții CFR Călători susțin că se fac eforturi suplimentare pentru menținerea în circulație a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalații de climatizare. ”Pot apărea situații în care, din cauza temperaturilor exterioare crescute sau a supraaglomerării garniturilor și/sau a deschiderii geamurilor în parcurs, instalaţiile de climatizare să funcționeaze fără a mai asigura răcirea în parametri normali”, se precizează într-un comunicat al CFR Călători.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
532 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger