AcasăNewsAvertismentul unui medic cunoscut despre „boala cu 1000 de fețe”, după ce...

Avertismentul unui medic cunoscut despre „boala cu 1000 de fețe”, după ce un pacient a fost diagnosticat la Iași: „Mergeți de urgență la spital dacă…”

sursa foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru

Vara e în toi, iar în această perioadă mulți aleg să se plimbe în natură, în parcuri sau păduri, pentru a mai scăpa de căldură. Iar în aceste spații verzi pot fi căpușe. În tot acest context, un doctor cunoscut atrage atenția asupra faptului că mușcăturile de căpușă pot fi periculoase.

Medicul Tudor Ciuhodaru anunță că un pacient a fost diagnosticat, la Iași, cu boala Lyme sau „boala cu 1000 de fețe”. Această boală poate apărea ca urmare a mușcăturilor de căpușe.

Medicul descrie principalele semne ale bolii și îi îndeamnă pe oameni să meargă de urgență la spital dacă le observă, după ce au fost mușcați de o căpușă. E important de menționat faptul că nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia, ceea ce presupune că nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borelioză – boala Lyme.

Medicul Ciuhodaru: Nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia

„Atenție părinți și bunici, nu e de glumit! Primul pacient cu boala Lyme a fost diagnpsticat la Iași. Mergeți de urgență la spital dacă vedeți astfel de pete după o mușcătură de căpușă. Este eritem sub formă de țintă – primul stadiu al boreliozei (boala Lyme sau boala cu 1000 de fețe).

Mușcăturile de căpușe pot fi periculoase. Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate va fi aprobată de Parlament trebuie să știți:
1. La noi căpușa implicată este Ixodes ricinus (numele e dat de aspectul caracteristic de ”bob de ricin”). Nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia (nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borelioză).
2. Boala Lyme poate fi recunoscută ușor în primul stadiu.
3. Eritemul apare în câteva zile (între 3 și 30 de zile) la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei. Este roșiatic, rotund și are dimensiuni variabile.
4. În timp acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața.
5. Și are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la țintă: un punct roșu central înconjurat o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roșie. În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere.
6. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii (ganglioni umflați).
7. Chiar fără tratament eritemul migrator dispare în câteva săptămâni”, scrie doctorul Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook, vineri, 21 iulie.

„Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei”

Totodată, doctorul atrage atenția asupra faptului că e bine ca respectiva căpușă să fie extrasă cât mai rapid, după mușcătură, dar că e de preferat ca de scoaterea acesteia să se ocupe o persoană specializată.

„Rețineți:
1. Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice.
2. Extragerea se face preferabil de personal specializat.
3. Medicația se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile.
4. Legea Ciuhodaru e deja depusă în Parlament. Sper să susțineți și acest demers”, a mai scris Medicul Tudor Ciuhodaru.

author avatar
Andrei Coman
1.463 afisari

16 COMENTARII

  1. Mergeti la spital ,garantat va veti intoarce in 4 scanduri.Cunoscutul medic si altii ca el nu sufla o vorba despre fabricile de morti numite spitale.De la al doilea razboi mondial Romania nu a mai trait un astfel de genocid.

  2. Este o minciuna gen COVID-19 care are ca scop carantinarea Poporului in apartamente si Orase. Capitanul, in volumul „Pentru Legionari” , pe care il puteti descarca in format PDF de pe INTERNET, ne-a sfatuit cu caldura sa mergem in muntii nostrii, in mijlocul Naturii si al Codrului Frate cu Romanul care de secure se pleaca se tot pleaca.

  3. Generally I don’t read postt on blogs, but I wish too sayy thatt this write-up vey pressired mee tto checck oout aand ddo it!
    Yourr wriuting tast has beedn amqzed me. Thank you,
    ver grreat article.

  4. Hi! This iss mmy first commrnt hre so I jjst wantwd too giive a quijck shout out andd saay I truloy ejoy reading through yur posts.
    Caan yoou recommend aany other blogs/websites/forums that ggo
    over the same topics? Thanms a ton!

  5. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re
    just extremely excellent. I actually like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you
    say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible.

    I can’t wait to read much more from you. This is actually
    a terrific web site. https://Wiki.gob-sc.com/index.php/User:LenoreOliphant9

  6. Hi tjis is somewhat oof off tolic buut I was wondering if blogs use
    WYSIWYG editors orr if yoou hafe to manually code witth HTML.
    I’m starting a blg soon butt have nno cooding skills sso I wantd to get advie frkm someone wth experience.
    Any help would be greatly appreciated!

  7. I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting
    article like yours. It’s pretty worth enough for me.
    In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before. http://Soho1008.ooi.kr/info/4902754

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger