Se apropie minivacanța de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor (Mica Unire).
Așa că unii dintre românii care vor avea zile libere au în plan să includă muntele, și îndeosebi Valea Prahovei, drept destinație pentru această minivacanță, mai ales că e sezon de iarnă. Și se gândesc să meargă cu familia sau cu prietenii pentru a petrece câteva zile la munte, departe de agitația marilor orașe. Și într-un peisaj de iarnă, mai ales că până acum ninsorile au fost destul de puține, cel puțin comparativ cu anii trecuți.
Așadar, cum minivacanța se apropie tot mai mult, turiștii primesc sfaturi importante de la salvamontiștii prahoveni.
În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 de metri, există un risc însemnat de avalanșă, potrivit salvatorilor montani prahoveni. Iar prognoza indică faptul că, în perioada ce vine, se va depune un nou strat de zăpadă.
Care e situația la Vârful Omu
„La altitudini de peste 1800 m există un risc însemnat de avalanșă. Vântul a depus cantități importante de zăpadă pe văi, iar pe pantele nordice a creat plăci, care se pot desprinde la supraîncărcare.
În perioada următoare, conform prognozei, se anunță depunerea unui nou strat de zăpadă la peste 1800 m, ceea ce va crește riscul producerii unor avalanșe. În acest moment avem 100 cm zăpadă la Vf. Omu, dar acumulările cauzate de vânt sunt și de 3-4 m”, au transmis vineri dimineață reprezentanții Salvamont Prahova, prin intermediul Facebook.
Salvamontiștii amintesc: Traseele turistice de abrupt nu sunt practicabile în sezonul de iarnă
Salvatorii montani prahoveni le atrag, totodată, atenția turiștilor că traseele de abrupt nu sunt practicabile în sezonul de iarnă. „Menționăm că toate traseele turistice de abrupt nu sunt practicabile în sezonul de iarnă. Lista traseelor montane din județul Prahova, declarate închise în sezonul de iarnă, o puteți consulta pe www.salvamontprahova.ro”, transmit salvamontiștii prahoveni.
Turiștilor care vor ajunge în zona montană și care vor să se plimbe li se recomandă să aleagă doar trasee aflate la baza muntelui și nu mai sus de atât. „Sfătuim turiștii să nu se aventureze în zona montană înaltă și să parcurgă doar traseele turistice aflate la baza muntelui”, transmit salvamontiștii prahoveni.