AcasăNewsAvertisment: Mai sunt 10 zile pana la autodistrugerea zonei euro

Avertisment: Mai sunt 10 zile pana la autodistrugerea zonei euro

Wolfgang Munchau recomanda Romaniei noi reduceri de cheltuieli bugetare

Majorarea fara folos a dobanzilor la obligatiunile Italiei si Spaniei, insuccesul emisiunii de bonduri germane si lipsa lichiditatilor la banci vestesc prabusirea zonei euro.

Economistul Wolfgang Munchau vesteste colapsul violent al zonei euro

Expert in economie europeana si politici UE, analistul Wolfgang Munchau a avertizat in ziarul Financial Times asupra catastrofei care, sustine el, va lovi inevitabil statele membre ale zonei euro. ”Piata bondurilor guvernamentale a incetat sa mai functioneze”, a spus analistul, dupa lansarea fara succesul scontat a emisiunii de obligatiuni de stat de catre Germania. El sustine ca sfarsitul zonei euro este aproape, fiind necesare urmatoarele masuri radicale:

– Implicarea fara limite a Bancii Centrale Europene in cumpararea de obligatiuni aflate pe piata, concomitent cu asigurarea de bani pentru bancile ramase fara lichiditati . Aceasta masura ar indeparta riscul falimentului tarilor aflate in pragul colapsului.

– Lansarea de bonduri pentru zona euro, asa numitele bonduri de stabilitate.

– Uniunea fiscala. Aceasta implica pierderea partiala a suveranitatii nationale a statelor membre si crearea unor instrumente institutionale transnationale pentru aplicarea politicilor fiscale.

Analistul spune ca, daca la summitul european din 9 decembrie nu se vor adopta aceste masuri, zona euro va intra intr-un colaps violent.  ”Zona euro mai are zece zile la dispozitie”, a avertizat Munchau.

Italia intra in faliment pana in vara

Potrivit Business Insider, in lipsa implicarii FMI si a BCE , Italia va intra in colaps in sase luni.  Solutia ar fi ca fie BCE sa cumpere obligatiuni , fie FMI sa acorde  acel imprumut de 600 de miliarde de euro, despre care s-a vorbit si care a fost doar un zvon. Altfel, Italia va falimenta si va trage dupa ea toata zona euro.

Solutia SUA –  ajutor de 7,7 trilioane $

La mai mult de doi ani de la criza din SUA au iesit la iveala adevaratele dimensiuni ale ajutorului dat de Federal Reserve (Fed) marilor banci americane in 2009. Acestea au fost salvate dupa ce Fed a pompat in ele peste 7,7 trilioane $, de sapte ori mai mult decat poate asigura acum UE prin Fondul de Stabilitate.

author avatar
Arpad Dobre
423 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger