AcasăNewsAvertisment din partea „profetului” recesiunii mondiale: "Vine «mama crizelor» peste doi ani!"...

Avertisment din partea „profetului” recesiunii mondiale: „Vine «mama crizelor» peste doi ani!”

„Proorocul” Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza din 2008, face o noua profetie: tiparirea de bani in exces va duce la o „bula” care va exploda  in doi-trei ani si va declansa o „mama a crizelor financiare”.

Poreclit „Dr. Doom”, analistul economic Nouriel Roubini nu vede deloc cu ochi buni faptul ca Federal Reserve (Fed – SUA) tipareste lunar peste 85 de miliarde de dolari sau ca Banca Centrala Europeana (BCE) cumpara cu toptanul obligatiuni ale statelor falimentare din zona euro.

Nouriel Roubini sustine ca politica Fed de a tipari dolari in nestire va declansa o criza catastrofala

Roubini a remarcat ceea ce vedem cu totii: cerere scazuta de bunuri si servicii, cresteri anemice ale economiilor statelor dezvoltate, somaj ca inainte de razboi (30% in Spania si Grecia). Economistul a gasit, ca si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, solutia pentru relansarea cresterii economice: imbunatatirea balantei economice (cresterea exporturilor si scaderea importurilor) prin slabirea monedei (dolar, euro sau leu). „Cum faci asta? Prin mai multe runde de Quantitative Easing (relaxare cantitativa)”, a spus Roubini. Dar ce este aceasta asa-zisa relaxare?

Bani fara acoperire

Potrivit definitiei date de analistii economici, Quantitative Easing (QE) este o politica monetara neconventionala, prin care se creeaza, practic, bani din nimic, fara acoperire, tipariti cu nemiluita de bancile centrale (Fed, BCE etc.). Banii sunt dati apoi bancilor comerciale care duc lipsa de lichiditati (se intampla chiar acum, inlcusiv in Romania), iar aceste institutii ofera la schimb titluri financiare care intra in proprietatea statului. Acesta este o runda de QE, dar repetarea ei prea des va subtia monedele nationale, iar nota de plata o vor achita tot contribuabilii, prin taxe mai mari si reducerea nivelului de trai. „Aceasta inseamna crestere pe termen scurt, dar dezastru pe termen lung”, a avertizat Roubini.

author avatar
Arpad Dobre
606 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger