AcasăNewsAvem motive sa ne ingrijoram? Specialistii straini sunt siguri: "Putin ar putea...

Avem motive sa ne ingrijoram? Specialistii straini sunt siguri: „Putin ar putea fi tentat sa ocupe Moldova”

Duelul dintre Ucraina si Rusia pentru Peninsula Crimeea fac ca situatia din intreaga Europa de Est sa fie una tensionata.

Este de asteptat ca Rusia sa obtina, in cele din urma, Peninsula Crimeea, zona care este, oricum, in majoritate rusofona, iar armata rusa are masati, in zona, zeci de mii de soldati.

Insa cei implicati direct se tem ca, prin aceasta manevra, Vladimir Putin, presedintele Rusiei, ar putea prinde curaj si ar putea incerca sa anexeze si alte tari sau zone.

Principalele vizate sunt, conform presei internationale, Estonia, Letonia si Lituania, tari care, oricum, au populatii ruse considerabile. Vladimir Putin a precizat, in mai multe randuri, ca cele trei tari au nevoie de „protectia Rusiei”, iar estonienii, cel putin, sunt sceptici ca ar putea primi ajutor occidental, desi au promisiuni in acest sens.

Pe lista posibilelor tari pe care Putin ar vrea sa le invadeze se afla si Republica Moldova, desi in aceasta tara domina populatia vorbitoare de limba romana. Presedintele Rusiei ar putea miza pe trupele rusesti masate in Transnistria, iar moldovenii isi fac deja griji ca „trupele rusesti pot ocupa Moldova intr-o singura zi”. Specialistii internationali sustin ca „dupa povestea cu Peninsula Crimeea, Putin ar putea prinde curaj si ar putea fi tentat sa ocupe si Moldova”.

Conform romaniatv.net, Titus Corlatean, ministrul de Externe al Romaniei, a declarat deja ca Romania este extrem de preocupata de situatia din zona.

Nu in ultimul rand, situatia a devenit si mai tensionata vineri seara, cand avioane neidentificate au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Deputatul comunist Grigorii Petrenco sustine ca pana la 15 avioane NATO au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova, desi informatia a fost infirmata de Ministerul Apararii.

Jurnalistii moldoveni se tem ca aceasta actiune ar putea fi considerata un atac de partea rusa, care s-ar vedea „nevoita” sa foloseasca trupele masate in Transnistria.

author avatar
Cristi Ionita
665 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger