AcasăNewsAvem ÎN SFÂRȘIT un diplomat interesat de Diaspora

Avem ÎN SFÂRȘIT un diplomat interesat de Diaspora

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, afirmă că cetăţenii români din afara graniţelor ţării au acelaşi drept ca şi rezidenţii din România, iar obligaţia autorităţilor este să garanteze cetăţenilor dreptul de vot. 

„Aici nimic nu este negociabil”, a transmis noul ministru de Externe, adăugând că cetăţenii români din afara ţarii au aceleaşi drepturi constituţionale precum cetăţenii români din România, în cadrul unei emisiuni de joi seara.

„Cetăţenii români din afara ţării au aceleaşi drepturi constituţionale ca şi cetăţenii români din România, rezidenţi în România, drept pentru care, sigur că de aici rezidă obligaţia autorităţilor, toate autorităţile care sunt implicate, să garanteze acestor cetăţeni că îşi pot exercita dreptul de vot. Şi aici nimic nu este negociabil. Aivi nu există loc de interpretare. Oamenii aceea au drept să voteze, trebuie să voteze şi, printr-o lege corectă, prin organizări eficiente, trebuie să li se asigure”, a declarat Ramona Mănescu.

Aceasta spune că Parlamentul României a făcut modificări la lege pentru ca românii din străinătate să îşi poată exercita dreptul la vot. „Parlamentul României a făcut nişte modificări la lege, nişte modificări importante, sigur că este frustrant pentru mine ca român, dacă sunt în afara ţării, să nu pot vota. Şi pot să înţeleg”, a mai declarat ministrul.

Însă cetăţenii din diaspora trebuie să se înscrie pentru a vota

„Cetăţeanului, din punct de vedere al statului, i s-au asigurat toate condiţiile de a vota. În lege spune că cetăţeanul trebuie să se ducă să se înscrie. Aşteptarea mea este ca ei să meargă să se înscrie pe lista de vot pentru că sunt convinsă că vor să voteze şi sunt convinsă că se vor duce să se înscrie”, a mai spus ministrul de Externe.

„ALDE şi domnul Tăriceanu au avut o propunere tocmai pentru că am înţeles, toată lumea înţelege că suntem toţi cetăţeni cu drepturi egale şi atunci sigur că trebuie să le dai ocazia să voteze. De ce trei zile? Nu este discriminare, sunt unii care poate vin de la zeci, de la sute de kilometri ca să voteze. Nu este acelaşi lucru ca şi când secţia de votare este la capătul blocului sau în capătul străzii mele. Este alt tip de vot şi atunci trebuie să le creezi ocazia să poată vota, să poată vota şi prin corespondenţă. Atenţie, una dintre modificări este şi votul prin corespondenţă. Mie mi se pare că este un pas înainte foarte bun şi foarte util democraţiei”, a mai spus Mănescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi promulgarea legii privind votul în diaspora.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc