România ar fi trebuit să aibă sub 500 de infectări cu noul coronavirus. O analiză de caz al unui județ care are acum doar 3 bolnavi, toți asimptomatici, arată clar unde și, mai ales, cât au greșit cei care ne conduc, aducând țara în pragul dezastrului economic.
Primul caz de Covid-19 a apărut în județul Gorj, în data de 26 februarie. Același județ a reușit însă performanța de a avea un total de șapte bolnavi Covid-19, din care patru vindecați. Modul în care s-a ajuns la ținerea sub control a epidemiei nu ține nici de întâmplare, nici de vreo minune. În timp ce Orban și Iohannis jucau alba-neagra cu anticipatele, președintele Consiliului Județean și prefectul din Gorj întocmeau încă din data de 3 februarie un plan de măsuri de protejare a populației, cu achiziții de echipamente de protecție, când încă se mai găseau pe piață. Apoi, după primul caz confirmat, măsurile au fost imediate, cu anchete epidemiologice și izolare la domiciliu chiar înainte de a se decreta starea de urgență. ”Noi am început discuția despre coronavirus, împreună cu Prefectura, de pe data de 3 februarie, de a pregăti un plan de măsuri la nivelul populației și am avut primul plan de măsuri din țară stabilit la nivel de județ. Astfel, am reușit să avem un stoc tampon și să asigurăm stocul minim de măști simple, de măști de protecție FP2 și FP 3, combinezoane, ochelari de protecție. Am fost primul județ care a intrat în nebunia asta Covid, în 25 februarie, la noi a fost primul caz în 26 februarie, după discuția cu italianul, și primul județ cu pacient vindecat. Acum suntem în a șasea săptămână de când avem Comandament pentru Situații de Urgență. Marți, 25 februarie, am început ancheta epidemiologică, astfel încât a doua zi aveam 40 de persoane izolate la domiciliu, iar din cele 40 am avut un caz confirmat care s-a făcut bine după trei zile, la Matei Balș. Mai avem încă patru cazuri vindecate, care au scăpat de virus, astfel că noi, în județ, avem acum doar trei bolnavi. La aceștia trei așteptăm proba din ziua a 12-a și proba din ziua a 13-a. Oricum, toți cei șapte bolnavi pe care i-am avut au fost asimptomatici. Noi am avut din 25 februarie peste 5.000 de izolați la domiciliu, în funcție de ancheta epidemiologică și de zona galbenă din Europa din care veneau. La acest moment, avem 640 de persoane în carantină, care vin din zona roșie din Europa. Am avut și câteva cazuri de persoane care nu au respectat izolarea, dar au fost sancționate. Acum, de când pedeapsa celor care nu respectă izolarea este intrarea în carantină cu suportarea costurilor, nu mai avem astfel de cazuri. Am avut o colaborare bună și cu autoritatea publică locală, pentru că unul dintre elemente a fost acela de a înștiința. Împreună cu Jandarmeria, Poliția și ISU am verificat în permanență respectarea izolării la domiciliu”, ne-a declarat Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.
Gorjul își cumpără PCR
În mai puțin de două săptămâni, județul Gorj va avea propriul aparat PCR pentru testarea rapidă a suspecților de Covid-19. Aparatul ar fi putut fi achiziționat mai devreme, însă Guvernul a permis achiziții directe doar spitalelor, care oricum nu aveau finanțare. ”Este puțin probabil să existe bolnavi asimptomatici nedepistați în județ pentru că am făcut foarte multe teste. Avem ordin de la Guvern să nu dăm publicității numărul de testări pentru Covid-19 pe care le-am efectuat, dar vă asigur că au fost foarte multe. Oricum, noi sperăm ca în două săptămâni să avem propriul nostru Real Time PCR și atunci să începem o testare masivă. Sunt puține spitale în țară care au un astfel de PCR. Din păcate, autoritatea publică locală nu a avut nicio pârghie prin decretul de situații de urgență. În afară de spitale, care pot face achiziții directe, dar care nu aveau bani, noi, ca autoritate publică locală, nu am putut face achiziție directă. Noi am apelat la două ONG-uri, am strâns banii necesari și spitalul se ocupă de construcție împreună cu Consiliul Județean, iar cele două ONG-uri s-au ocupat de achiziția rapidă a PCR-ului. PCR-ul cu toată linia, cu tot, costă cam 100.000 de euro, în afară de construcție, care are circuit epidemiologic. Totodată, ONG-urile au donat bani pentru spitale, ca să poată achiziționa echipamente de protecție”, ne-a mai precizat președintele Consiliului Județean Gorj, Mihai Popescu.
Cand mergi pe sarma zilnic fara fir de asigurare dar si fara bara de balans. E imposibil sa nu gresesti.
Hai sa privim si la alte spectacole mai rasarite.
Dincolo de decor si lumini fascinante, mult sange, sarme fire bare si oase frante.
Vad ca te pricepi la toate !!!Ti am zis ca esti fatarnic !Ce ti a zis parintele PARAIANU ?E fromos ce faci tu teologule ?
Cei ce ne conduc, au aratat „preocupare maxima” I-a durut in fund, arata comporatamentul hilar a lui sica si al cucuvelei din deal, las ca trece, si merge si asa, nu-I asa domnilor guvernanti ?
Raspundeti pentru deciziile luate ?
Pentru a preveni isterizarea nationala, autoritatile trebuie sa informeze ca testarea rapida pozitiva nu inseamna ca ai Covid !
Pentru confirmarea diagnosticului este nevoie si de PCR.
Si …da…au nevoie si de biologi, biochimisti, medici de laborator care sa le lucreze.Ani de zile politicienii au refuzat marirea salariilor acestora.D aia au ramas fara ei.
D-na ziarista, asta-i problema la noi, facem panica si cautam vinovatii!!
Veniti cu solutii, ce a fost…..nu mai schimba nimic.